EtusivuPalvelutKoulutus ja opiskelu  > Kansalaisopisto  > Ladot Suomea rakentamassa -kyläkierros

SuomiFinland100 tunnus sininen RGB 14834

Ladot Suomea rakentamassa –kyläkierros touko-kesäkuussa 2017 ja syksyllä 2017

Suomi on rakentunut eri elinkeinoista ja elinkeinot ovat vaihtuneet vuosien ja vuosikymmenten aikana. Ladot ovat yksityiskohta elinkeinojen kuvauksessa. Niiden varaan on rakentunut mm. niin teollisuuden, maatalouden kuin muidenkin elinkeinojen tarvitseman hevoskuljetuksen verkosto. Samalla ladot tarjoavat vielä tänäkin päivänä elävän esimerkin kulttuurimaisemasta sekä hyvät tilat erilaisten tilaisuuksien pitämiselle.

Kyläkierroksella käydään läpi kyseisen kylän historiaa, nykypäivää ja erityispiirteitä alustusten ja keskustelujen pohjalta. Ladot Suomea rakentamassa -kyläkierros on virallinen Suomi100 –vuotta tapahtumasarja. Touko-kesäkuussa 2017 on kaksi tapahtumaa ja jatkoa sarjalle tulee syyskesällä ja syksyllä 2017. Kevätkesän 2017 tapahtumat ovat seuraavat:

1. Luhtasen kylän Miekankoski ja Alhon kotimuseo –yleisötilaisuus
La 20.5.2017 klo 12-14.30

Ladot Suomea rakentamassa -kyläkierros alkaa vierailulla Alhon tilalle. Heikki Koljonen avaa luentosarjan. Tietokirjailija Juha Kuisma luennoi ladoista ja niiden merkityksestä. Päivi Tuokko kertoo Luhtasen kylän synnystä sekä kylästä ja sen erityispiirteistä 100 vuotta sitten. Lopuksi Simo Tuokko opastaa kotimuseon saloihin. Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan!
Vapaa pääsy. Tilaisuudessa on maksua vastaan kahvitarjoilu. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osoite: Miekankoskentie 875, Mäntyharju.

2. Toivolan kylä ja Mikkasen ladot –yleisötilaisuus
Su 18.6.2017 klo 13-15.30

Ladot Suomea rakentamassa -kyläkierros jatkuu vierailulla Iso-Mikkasen tilalle. Heikki Koljonen avaa tilaisuuden ja pitää lyhyen alustuksen ladoista. Professori Martti Jaatinen kertoo yksityiskohtia Toivolan historiasta ja mm. Venäjän tarkka-ampujakomppanian ja vankilan toiminnasta sekä kylällä toimineen Pölhön suvun vaiheista. Tilaisuudessa voit tutustua Pitäjänuutisten kokoamaan Mäntyharjun ladoista kertovaan valokuvanäyttelyyn, jonka Pitäjänuutiset on koonnut oman 60-vuotisjuhlavuotensa aikana 2016. Salla Wahlman kertoo Kotien vanhat tekstiilit Mäntyharjun seudulla -keruutyön vaiheista ja paikalliset kylätoimijat kylänsä historiasta. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!
Vapaa pääsy. Tilaisuudessa on maksua vastaan kahvitarjoilu. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osoite: Tuustaipaleentie 398, Tuustaipale.

3. Pankalahti. Siirtolaisuus ja kyläyhteisö 
Su 23.7.2017 klo 13-15.30

Ladot Suomea rakentamassa –kyläkierroksen kolmas luento on Pankalahdella. Tilaisuuden pohjustavat Heikki Koljonen ja Martti Mörsky. Karjalanliiton kunniapuheenjohtaja Markku Laukkanen kertoo siirtolaisten asuttamisesta Suomessa. Oopperalaulaja Jukka Mörsky laulaa. Mukana on paikallista runonlausuntaa. Vapaa pääsy. Maksua vastaan on kahvitarjoilu.
Osoite: Termosen lato, Pankalahdentie 279, Pankalahti, josta siirrytään Mörskyn tilalle, Pankalahdentie 359, karjalaisten muistomerkin kautta.

4. Perinnemaisemat ja Kallalahden kylän historiaa –yleisötilaisuus 
Pe 11.8.2017 klo 15-17.30

Ladot Suomea rakentamassa –kyläkierroksen neljäs ja viimeinen luento on Survaanniemellä, Römmilän talossa. Heikki Koljonen pohjustaa tilaisuuden. Maisema- ja ympäristöasiantuntija Saara Ryhänen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savosta kertoo perinnemaisemista. Eeva Oehlandt valottaa seudun historiaa Römmilän talon näkökulmasta ja nykyinen isäntä Karri Eerikäinen kertoo lyhyesti tilan tulevaisuuden suunnitelmista. Vapaa pääsy. Maksua vastaan on kahvitarjoilu.
Osoite: Römmiläntie 105 (Vannekiventie > Römmiläntie).

holtan lato 1   holtan lato 3
 Kuvat: Heikki Koljonen, Höltän rakennukset Mäntyharjussa