Mäntyharju 425 soittolista

Mäntyharju 425 vuotta -soittolistalle on koottu musiikkia, jolla on yhteys Mäntyharjuun. Listalta löytyy mm. Mäntyharjussa asuvia, sieltä kotoisin olevia tai siellä asuneita musiikin tekijöitä. Alla tarkemmat kuvaukset, mikä yhteys listalle valikoiduilla kappaleilla on Mäntyharjuun.

Kuuntele kappaleita Spotify-suoratoistopalvelussa. Suora linkki listaan: https://open.spotify.com/playlist/73wGqJtMRDYa9ePo59KXNB?si=lvpRSsu3Rj2m2MDjVVmTiw

 

Kake Randelin: Kirje kotiin 

Mäntyharjulla syntynyt ja edelleen asuva Kake Randelin on keikkaillut jo yli 40 vuotta. Hän on uransa aikana julkaissut 24 albumia. Kirje kotiin on vuonna 1979 julkaistun Kaken ensisinglen A-puoli. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut mäntyharjulaislähtöinen Ari Häkkinen.

 

Lauluyhtye A-men: Virsi 474, Nyt Herrallemme kiitoksen

Virren 474, Nyt Herrallemme kiitoksen on sanoittanut Olof Pesonius, joka toimi Mäntyharjun seurakunnan kirkkoherrana 1824-1849. Sanoitus on tehty hänen Mäntyharjulla vietettyjen vuosien aikana vuonna 1836. Pesoniuksen ruokavirren sanoitusta uudisti vuonna 1867 itse Elias Lönnrot ja virsi päätyi virsikirjaan 1886. Sävelmä on englannista, n. 1540. Esittäjänä tässä versiossa toimii lauluyhtye A-men.

 

Martti Siiriäinen: Mäntyharjun valssi 

Mäntyharjun valssin on säveltänyt mäntyharjulainen säveltäjä Toivo Orasmaa. Kappale on tullut tunnetuksi laulaja Martti Siiriäisen esittämänä.  

 

How Many Sisters: Onpa Tietty Tietyssäni 

How Many Sisters on 80-luvulla perustettu lauluyhtye, jonka yhtenä jäsenenä on monelle mäntyharjulaiselle musiikinharrastajalle tuttu Mervi Multamäki. How Many Sistersin lisäksi Mervi on laulanut mm. Adiemuksessa sekä antanut äänensä Disney-elokuva Kaunotar ja Hirviön Bellelle. Tätä nykyä Mervi toimii mm. laulunopettajana Mäntyharjun kansalaisopistossa. 

 

Tero Vaara: Ihana voima 

Mäntyharjulla asuva muusikko Tero Vaara on tullut tunnetuksi Mamba-yhtyeen laulajana. Hän on toiminut yhtyeen keulakuvana yhteen alkuajoista, vuodesta 1984 lähtien. Väliin on mahtunut myös sooloura. Vuonna 2018 julkaistu single Ihana voima kuuluu Tero Vaaran soolotuotantoon. Mamba palaa keikkalavoille jälleen vuonna 2020.

 

Peter Pinehiller: Everything

Peter Pinehiller taiteilijanimen taakse kätkeytyy mäntyharjulainen musiikintekijä Saku Nielikäinen.

 

Mark Vera: Android People (Low battery mix) 

Taiteilijanimi Mark Veran taakse kätkeytyy mäntyharjulainen Jouni Airaksinen. Mark Veran kappaleet edustavat spacesynth -tyylisuuntaa, jossa melodia on usein rytmiä tärkeämpi, toisin kuin discomusiikissa. 

 

Fox and Raccoon: Avalon 

Fox & Raccoon yhtyeen taustalla on kaksi mäntyharjulaislähtöistä nuorta muusikkoa, Jussi Kosonen ja Valtteri Raatarila. Soittamisen lisäksi he myös säveltävät ja sanoittavat kappaleita itse. 

 

Puolan lakot: Lauantai-ilta (olis hyvä aika pikku rähinälle) 

Vuonna 1980 perustettu mäntyharjulainen punk-yhtye. Väliin mahtui hiljaisempia vuosikymmeniä mutta yhtye herätettiin henkiin jälleen 2012. Bändin nimi, Puolan lakot, löytyi aikoinaan sanomalehden uutissivujen logosta. 

 

Midnight Bullet: Into The Fire 

Mäntyharjulainen rock-yhtye Midnight Bulletin kappale Into the Fire on bändin vuonna 2019 julkaistun kolmannen pitkäsoiton nimikkokappale. Heavy- ja punk-musiikkia yhdistelevällä orkesterilla on takanaan jo yli kymmenvuotinen ura.

 

Urpo Heikkilä: Kuulun tänne 

Koko ikänsä Mäntyharjulla asuneen laulavan sorakuskin kappaleista huokuu kotiseuturakkaus. Kuulun tänne on Urpo Heikkilän vuonna 2016 ilmestyneen toisen albumin nimikkokappale. Kappaleen on säveltänyt mäntyharjulaislähtöinen säveltäjä Pertti Haverinen ja sanoittanut Mäntyharjun vapaa-ajanasukas Lasse Wikman. 

 

Cirzi: Mulla on ollut ikävä 

Mäntyharjulainen Cirzi nousi esille Tähtiartisti 2018 kilpailussa. Hänen debyyttikappaleensa Mulla on ollut ikävä julkaistiin keväällä 2020. Kappaleen sanoituksesta vastaa Cirzin lisäksi Mäntyharjun vapaa-ajanasukas Lasse Wikman ja sävellyksestä mäntyharjulaislähtöinen Pertti Haverinen. 

 

Retro Kings: Over the Moon 

Retro Kings kuvaa itseään swingin ja bluesin kuninkaiksi Etelä-Savosta. Mikkeliläis-mäntyharjulainen yhtye soittaa niin omaa tuotantoaan kuin kansainvälisiä klassikoita. Over the Moon on nimikkokappale yhtyeen esikoisalbumilta vuodelta 2013. Kappaleen sanoitus on bändin basisti-laulajan, Mäntyharjulla asuvan Jyrki Tulpon käsialaa.

 

Edward Vesala: Frozen Melody 

Mäntyharjulaissyntyistä jazzrumpali Edward Vesalaa (oik. Martti Vesala) pidetään yhtenä nykyjazzin tärkeimmistä vaikuttajista sekä kansainvälisesti tunnetuimpana suomalaisena jazzmuusikkona. Vesalan musiikkiura eteni tanssimusiikista rockiin ja siitä freejazzin pariin. Kansainvälinen ura alkoi 1970-luvulla. Hän esiintyi uransa aikana monissa eri kokoonpanoissa, joista kuuluisimpia lienee Sound & Fury -yhtye. 

 

Jari Puhakka: Pieni ballerina 

Mäntyharjulaissyntyinen kapellimestari, sovittaja, pianisti Jari Puhakka aloitti uransa 1980-luvulla eri artistien taustaorkestereissa. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi BumtsiBum! ohjelman kapellimestarina. Hän on toiminut kapellimestarina ja sovittajana lukuisten eri artistien levytyksillä. Pieni ballerina on Jari Puhakan oma sävellys. Jari Puhakan isä, director cantus Pertti Puhakka oli myös tunnettu mäntyharjulainen musiikkivaikuttaja. 

 

Lauluyhtye Nooni: Mäntyharjun tytöt 

Mäntyharjulainen lauluyhtye Nooni on yhdeksän hengen naislauluyhtye. Kappaleen ovat säveltäneet mäntyharjulaiset Mervi Multamäki (säv. & sov.) ja Eija Tarkiainen (san.). Kappale toteutettiin alun perin Mäntyharjun kansalaisopiston monivaiheiseen Mäntyviisut kilpailuun, joka juhlisti osaltaan Suomi 100-juhlavuotta vuonna 2017. 

 

Pekka Himanka: Mäntyharjun pojat 

Reissujenkka Mäntyharjun pojat on kansansävel. Sanat ovat todennäköisesti peräisin 1800-luvun lopun vuosikymmeniltä. Kerrotaan, että laulussa oli noin 80 säkeistöä, jotka mäntyharjulainen Toivo Orasmaa myöhemmin kiteytti muutamaan säkeistöön.

Spotifystä kappale löytyy laulaja Pekka Himangan esittämänä. Himangan esittämään versioon sanoituksen on tehnyt Sauvo Puhtila eli Saukki mukaellen alkuperäistä kappaletta. Saukin sanoittama versio kertoo Mäntyharjun Toivolan kylän miehistä, jotka lähtivät asemalle mennäkseen junalla Mikkelin markkinoille. Laulussa laulettu "Väinö otti evästä" viittaa esimerkiksi kyläkaupan kauppias Väinö Knaappilaan.

 

Pekka Pohjola: Armoton idylli 

Tämän kappaleen mäntyharjulaisuus ei piile säveltäjä, basisti Pekka Pohjolassa eikä kappaleen nimessäkään vaikka melko armoton idylli Mäntyharju onkin. Kappaleen klarinettiosuuksista vastaa mäntyharjulaissyntyinen saksofonisti ja klarinetisti Risto Pensola. 

 

CMX: Pelasta maailma 

Rock-yhtye CMX:n yksi tunnetuimmista kappaleista Pelasta maailma kätkee sisäänsä mäntyharjulaista osaamista. Kappaleen sopraanosaksofoni osuuksista vastaa mäntyharjulaissyntyinen saksofonisti Risto Salmi. Risto Salmi on musiikin monitoimimies. Hän on soittanut lukuisissa yhtyeissä ja produktioissa. 

 

Marita Viitasalo 
Jean Sibelius: 5 kappaletta pianolle Op. 75 No. 2: Yksinäinen honka 

Marita Viitasalo on Mäntyharjulta lähtöisin oleva pianotaiteilija. Hän on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja sen jälkeen Wienin musiikkikorkeakoulussa. Hänen taiteellinen uransa lähti lentoon vuonna 1968 kun hän sijoittui Maj Lind -pianokilpailussa. Viitasalo on konsertoinut uransa aikana ympäri maailmaa. Kappaleeksi listalle valikoitui Jean Sibeliuksen puusarjasta Yksinäinen honka. Vaikka nimi viittaakin Mäntyharjun nimikkopuuhun niin kappaleen on tulkittu toimivan vertauskuvana vahvana seisovasta Suomesta. 

 

Taina Piira 
Toivo Kuula: Orjan poika (Son of a Slave), Op. 14 

Sopraano Taina Piira on kotoisin Mäntyharjusta. Hän aloitti lauluopinnot Mikkelin musiikkiopistossa jatkaen siitä aina Sibelius-Akatemiaan saakka. Taina Piira toimii nykyisin freelancer-laulajana ja laulunopettajana. Hän on esiintynyt useissa eri konserteissa ja oopperoissa Suomessa ja maailmalla. Suurimuotoinen teos Orjan poika on suomalaisen säveltäjän, Toivo Kuulan käsialaa.