Kirjastopalvelut

Mäntyharjun kirjasto

Aukioloajat

Maanantai klo 10.00-20.00
Itsepalvelu klo 10-12
Tiistai, keskiviikko, torstai klo 10.00-19.00
Itsepalvelu klo 10-12
Perjantai klo 10.00-17.00
Itsepalvelu klo 10-12
Lauantai klo 10.00-14.00

Kirjasto on sunnuntaisin suljettu. Arkipyhien aatot klo 10.00-17.00.
Kirjasto on suljettu joulu- ja tapaninpäivänä, pyhäinpäivänä, pääsiäislauantaina sekä joulu- ja juhannusaattona.

Katso kirjaston ajankohtaisimmat uutiset, tapahtumat ym. kirjaston alasivulta https://mantyharju.fi/sisalto/palvelut/kirjastopalvelut/ajankohtaista

Käy myös Facebook-sivuillamme, josta näet esimerkiksi ajankohtaista tietoa kirjaston näyttelyistä, kirjailijavierailuista tai poistomyynneistä.

 

Yhteystiedot

Lääkärinkuja 2, 52700 Mäntyharju
Lainaussali, 044 7707 229

Tarkemmat yhteystiedot näet tästä.

Asiakaskyselyymme osallistui 69 henkilöä, kiitokset kaikista ideoista!

Kysyimme teiltä, miten kirjastoamme tulisi tulevaisuudessa kehittää. Kaikkiaan kyselyymme vastasi elokuun loppuun mennessä kokonaiset 69 henkilöä. Kiitokset kaikille osallistujille! Esiin nousi hyviä ajatuksia ja ideoita. Lähdimmekin hetimiten vastaamaan toiveisiinne; kirjaston oma lukupiiri starttaa kirjastolla ke 25.9. klo 16, tervetuloa! Myös satutunnit ovat jo pyörähtäneet käyntiin, ja seuraava satutuokio aiheenaan syksy pidetään ti 1.10. klo 9.30. Myös kirjailijavierailua suunnitellaan täydellä tohinalla, joten luvassa on monenlaista mukavaa kirjallisuuden parissa!

Kyselyssämme tiedustelimme, millaista toimintaa kirjastolla tulisi olla. Monessa avoimessa vastauksessa kaivattiin kirjoitus- ja lukupiiritoimintaa. Kaikkiaan 41 vastauksesta yhdeksässä toivottiin lukupiiriä, lisäksi muissa vastauksissa toivottiin yhteisiä keskusteluryhmiä, runoiltoja ja luentoja. Vastauksissa toivottiin myös yhdistysten toimintaa kirjastolle, jumppia ikääntyneille sekä erilaisia käsityö- ja askartelutuokioita. Esiin nousi vahvasti toive kirjailijavierailuista sekä satutunneista.

Kyselyssä pyydettiin myös mielipidettä siihen, tulisiko kunnan asiointipisteen sijaita kirjastolla vaiko kunnantalolla. Vastaajien jakauma oli tasainen, sillä n.55 prosenttia vastaajista antoi äänensä kirjastolle.
Lisäksi kysyimme, millaisia laitteita tai esineitä kirjastolla olisi hyvä olla lainattavissa tai käytettävissä. Välineistöstä esiin nousivat erityisesti erilaiset tekniset laitteet, kuten skanneri, tulostin ja laminointikone. Monet vastaajista toivoivat myös tabletteja sekä harrastusvälineitä, kuten sulkapallomailoja, ulkopelejä ja soittimia. Jo tällä hetkellä kirjastolla on lainattavissa kolme tablettia kirjaston tiloissa käytettäväksi, lisäksi tulostimellamme on mahdollista myös skannata sekä kopioida. Harrastevälineitä on hankittu lisää kuluneen vuoden aikana; olemme saaneet lainattavaksi muun muassa frisbeegolfkiekkoja, slackline-tasapainoliinan sekä liukureita. Vuokrattavia välineitä kirjastolla ovat padel-mailat sekä talviurheiluvälineistöä, kuten potkukelkat, lumikengät ja retkiluistinterät. Ehdotukset ovat kuitenkin hyviä, ja pidämme ne mielessä; muun muassa mölkky voisi olla oikein hyvä lisä valikoimiimme!

 

Kirjastopalvelujen käyttäminen

Käyttääksesi kirjaston lainauspalveluja tarvitset voimassaolevan kirjastokortin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.
Kirjastokortin saadaksesi tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä täytetyn asiakatietolomakkeen. Asiakastietolomakkeen voit hakea palvelutiskiltämme tai tulostaa tästä: Asiakastietolomake.
Kirjastokortti on henkilökohtainen. Ilman korttia aineistoa ei voi lainata.

Alle 15-vuotiaan asiakkaan lainoista vastuussa on huoltaja. Lapsiasiakas liitetään huoltajan tietoihin palvelutiskillämme.
Mikäli korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastolle. Kortin uusiminen maksaa 2 euroa. Kortti käy kaikkiin Lumme-kirjastoihin.

Voit uusia lainojasi verkkokirjaston kautta kirjautumalla kirjastokorttisi numerolla sekä salasanallasi. Salasana asetetaan kirjastokortin luomisen yhteydessä. Se on mahdollista asettaa myös jälkikäteen.

Katso tarkemmat tiedot ja kirjaston käyttöohjeet täältä.

 

Verkkokirjasto

Verkkokirjasto (Lumme-kirjastot)

Lumme-kirjastojen uusi, yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto otettiin käyttöön 4.2.2019. Uusi verkkokirjasto korvasi entisen lumme-kirjastot.fi-verkkopalvelun. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Voit nyt myös maksaa yli 0,65€ suuruiset myöhästymismaksusi verkkokirjastossa.

Kirjautumiseen tarvitaan käyttäjätunnukseksi kirjastokortin numero.  Salasana on kirjastosta saatu (vähintään) nelinumeroinen tunnusluku. Samoilla tunnuksilla voit kirjautua elokuvapalvelu Viddlaan (2 elokuvalainaa asiakasta kohden per kuukausi) sekä e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauspalveluun Ellibslibraryyn.


 

Palaute ja osoitteenmuutos

Kirjastoa ja sen asiakaspalvelua koskevan palautteen voi antaa suoraan kirjaston henkilökunnalle tai kirjastossa olevaan palautelaatikkoon.

Sähköisesti palautetta voi antaa osoitteeseen mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi. Palautetta voi antaa myös sivistyslautakunnalle. Palautteen saaminen on tärkeää kirjaston toiminnan kehittämiseksi.

Osoitteenmuutoksen voi tehdä sähköisesti osoitteeseen mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi tai puhelimitse suoraan kirjastoon numeroon p. 044 770 7229.

 

Digitointi Mäntyharjun kirjastossa

Kirjaston digitointitilassa on levykkeiden lisäksi mahdollista digitoida vhs-kasetteja, c-kasetteja, lp-levyjä, valokuvia, diakuvia ja valokuvanegatiiveja. Vanhat muistot on siis mahdollista tallentaa digitaaliseen muotoon. Kirjaston digitointitila on asikkaiden käytössä maksutta aina kirjaston aukioloaikoina.  Henkilökunta opastaa laitteiden käytön alkuun ja digitoinnista on myös tehty selkeät ohjeet asiakkaiden käyttöön. Tila kannattaa varata etukäteen päällekkäisyyksien välttämiseksi. Otathan tallennusvälineen (eli esimerkiksi tyhjä CD) mukaan. Kirjastolla on myös myynnissä CD- ja DVD-levyjä sekä muistitikkuja tallentamista varten.

Katso lisätietoja tästä: Digitointi sekä Digitointitilan käyttösäännöt.

Mäntyharjun kirjaston digitointitilaan on hankittu asiakastoiveiden perusteella levykeasema. Monelle on jäänyt tekstiä ja kuvia saavuttamattomiin vanhoille "disketeille", kun tallennusvälineet ja tietokoneet ovat muuttuneet. Näitä vanhoja tiedostoja on nyt mahdollista pelastaa nykyaikaisemmalle tallennusvälineelle, vaikkapa vanhoja kuvia muistitikulle. Varmistathan, että haluamasi aineisto on mahdollista digitoida kirjastossamme haluamallesi välineelle. Voit kysyä lisätietoja kirjastostamme sähköpostitse tai puhelimitse. Yhteystiedot näet tästä.