Ajankohtaista

 Joulukuun näyttely:

Joulukuussa näyttelytilassa esillä Salla Wahlmanin perinnetekstiilejä.

Tulevat näyttelyt näet tästä.

 

Satutunnit Mäntyharjun kirjastossa

Vapaaehtoiset satutädit lukevat lapsille tiistaisin 15.1., 29.1., 12.2., 5.3. ja 19.3.
Satutunnit alkavat klo 17.30. Satutuokion kesto max. 1h. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Päivitimme automaatteihimme uusia toimintoja

Nyt voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Ohjeet:

Omia tietojasi pääset katsomaan painamalla ”Omat tiedot”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodilukijalle. Omissa tiedoissasi voit tarkastella varauksiesi tilannetta, lainassa olevien aineistojen eräpäiviä sekä nähdä, mikäli lainaamaasi aineistoa on myöhässä.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle.Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla verkkokirjastotunnukset sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

  1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
  2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
  3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
    *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
  4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

Nyt uutuutena Pressreader e-lehtipalvelu   

Pressreader -palvelussa on yli 7000 eri sanoma- ja aikakauslehteä näköisversioina ympäri maailmaa. Löydät lehtiä monilla eri kielillä, joten hyödynnä palvelua mm. kieltenopiskelussa. Pressreader e-lehtiä voi lukea vain kirjastossa. Lisätietoa palvelusta löytyy osoitteessa pressreader.com.

 

Uusia sähköisiä palveluja: Rockway ja RedFox

Kirjasto on hankkinut palveluihinsa Rockway -musiikinopetuksen verkkopalvelun. Palvelua voit käyttää kirjautumalla osoitteessa kirjastot.rockway.fi/lumme
Tunnuksena toimii kirjastokorttisi numero ja salasana on sama kuin kirjautuessasi verkkokirjastoon. Jos sinulla ei vielä ole salasanaa, saat sen kirjaston palvelutiskiltä.

Uutuutena kirjastossamme on myös Suomen suurin sanakirja RedFox Pro. RedFox Pron aineisto sisältää yli 24,1 miljoonaa hakusanaa, 41 kieltä ja 23 miljoonan lauseparin käännösmuistin. RedFox sanakirja toimii kaikissa ympäristöissä: PC, Mac, tabletit ja mobiili. Palveluun löytyy pikakuvake kaikilta kirjaston tietokoneilta ja palvelua voit käyttää myös kotona! Salasanan palveluun saat kirjaston palvelutiskiltä.

 

Muutoksia kirjaston palveluissa

  • Lumme-kirjastojen yhteisen käytännön mukaisesti edellisen vuoden maksut tulee olla maksettu tammikuun loppuun mennessä, muuten kirjastojärjestelmä asettaa asiakkaan automaattiseen lainauskieltoon.
  • E-lehtipalvelut eli kirjastossa luettavien sähköisten näköislehtien palvelut ovat uudistuneet ja kattavat nyt yli 140 aikakauslehteä ja lähes kaikki Suomen sanomalehdet.
  • Asiakkaiden, jotka ovat olleet yli kolme vuotta kirjaston asiakkaana, tulee uusia kirjastoasiakkuutensa syyskuuhun mennessä kirjastolla. Kirjastojärjestelmä ylläpitää asiakkuutta kolme vuotta kerrallaan.
  • Näyttelytilan suosio on kasvanut ja näyttelytilan jatkuvan käytön varmistamiseksi kirjasto on ottanut käyttöön peruutusmaksun, jos varaus perutaan alle kuukauden kuluttua näyttelyn alkamisajankohdasta.

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Lumikki-patsas esillä kirjastossa

Betonista, kankaasta ja muusta materiaalista tehty Landys Roimolan Lumikki -teos löytyy kunnan kirjastosta.

"Maailma ei ollutkaan ihan niin lempeä ja murheet voittava kuin luulin. Ajatus onnellisista lopuista kärsi kovia kolhuja ja huomasin ettei paha aina saakaan palkkaansa. Useimmiten ei saa. Vaikka heräsinkin lapsuuden satumaailmasta, ja todellisuus osoittautui hyvin erilaiseksi, rakkaat sadut ja satuhahmot kulkevat silti aina rinnallani. Tosin hieman haalistuneempina ja repaleisempina kuljettuaan niin pitkän matkan vierelläni. Ehkä elämä on lopulta kohdellut heitäkin karusti. 
Betoni on arkisen harmaa ja raskas materiaali, joka on imaissut elementtejä saduista sisäänsä. Silti kullan kimallusta ja väriloistoa on vielä jäljellä jos tarkasti katsoo." Landys Roimola

 

Muuttuneet käyttösäännöt

Kirjaston käyttösäännöt ovat muuttuneet 1.1.2018. Tutustu muuttuneisiin käyttösääntöihin tästä.

Näkyvimmät muutokset asiakkaillemme ovat:
• Edellisen vuoden maksut tulee olla maksettu tammikuun loppuun mennessä lainausoikeuden säilyttämiseksi.

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? Www.lumme-kirjastot.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa käyttäjätiedot välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Viestit välilehdellä voit määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa www.lumme-kirjastot.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Viestit kohdassa voit määritellä haluatko varauksen saapumisilmoituksen tekstiviestinä vai sähköpostina. Huomioi, että puhelinnumero kirjoitetaan yhteen ilman väliviivoja ja tyhjää väliä. 

Valinnalla ennakkoilmoitus 3-7 pv ennen eräpäivää, saat tiedon erääntyvistä lainoistasi sähköpostiisi. Valinnalla kooste saat samassa sähköpostiviestissä tiedot kaikista erääntyvistä lainoistasi. Muistathan tarkistaa, että käyttäjätiedoissasi on ajantasainen sähköpostiosoite. Ennakkoilmoitus muistuttaa sinua lainojen eräpäivistä ja pääset tarvittaessa uusimaan ne, jolloin vältyt myöhästymismaksuilta. 

Uudessa järjestelmässä voi lainata vain kirjastokortilla. Jos olet lainannut Kela- tai ajokortilla, se ei uudessa kirjastojärjestelmässä enää onnistu. Ja jos sinulla on Mäntyharjun kirjastokortin lisäksi esim. Mikkelin, Ristiinan tai Pertunmaan kirjastokortti, on valittava näistä yksi kortti, mikä jää käyttöön.
Jatkossa ei voi käyttää myöskään MAMKin tai XAMKin kirjastokortteja.

 

Digitoisitko vanhoja filmejäsi, kasettejasi, valokuviasi, vinyylejäsi…?

Kirjaston digitointitilassa on levykkeiden lisäksi mahdollista digitoida vhs-kasetteja, c-kasetteja, lp-levyjä, valokuvia, diakuvia ja valokuvanegatiiveja. Vanhat muistot on siis mahdollista tallentaa digitaaliseen muotoon, esimerkiksi cd-tai dvd-levylle tai muistitikulle. Kirjaston digitointitila on asikkaiden käytössä maksutta aina kirjaston aukioloaikoina. Henkilökunta opastaa laitteiden käytön alkuun ja digitoinnista on myös tehty selkeät ohjeet asiakkaiden käyttöön. Tila kannattaa varata etukäteen päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Mäntyharjun kirjaston digitointitilaan on hankittu asiakastoiveiden perusteella levykeasema. Monelle on jäänyt tekstiä ja kuvia saavuttamattomiin vanhoille "disketeille", kun tallennusvälineet ja tietokoneet ovat muuttuneet. Näitä vanhoja tiedostoja on nyt mahdollista pelastaa nykyaikaisemmalle tallennusvälineelle, vaikkapa muistitikulle.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.