Ajankohtaista

 Helmikuun ja maaliskuun näyttely

Näyttelyt ovat tauolla kirjaston ollessa suljettuna 18.3. alkaen.

Muistathan, että voit varata lasivitriinimme maksutta kuukaudeksi pienkäsitöiden näyttelyä varten. Vitriini on varattavissa kaikkina niinä kuukausina, jolloin sitä ei tarvita näyttelytilassa. Voit tiedustella sopivaa varausaikaa meiltä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot näet tästä

Tulevat näyttelyt näet tästä.

 

Mäntyharjun kirjasto on suljettu 18.3. lähtien

(Päivitetty 27.3.) Hallituksen linjaamat toimenpiteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi sulkivat myös kirjastot keskiviikosta 18.3. alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että Mäntyharjun kirjasto on suljettu, tarkoittaen myös omatoimiaikaa. Poikkeustoimet jatkuvat todennäköisesti ainakin 13.5. saakka. Hallitus päätti maanantaina 30.3. jatkaa poikkeusoloihin liittyviä toimia 13.5. asti.

Toimimme uusimman AVI:n linjauksen mukaan kaikkien altistumismahdollisuuksien välttämiseksi, ja tämän vuoksi 27.3. alkaen myös aineistojen palautusluukku suljetaan​. Palautuksista ei tarvitse olla huolissaan, sillä eräpäivät on siirretty.

Lainojen ja varausten eräpäivät siirretään
Lainojen uusi eräpäivä on 4.-6.5.2020 välisenä aikana. Tämä koskee kaikkea muuta paitsi laskutettua aineistoa. Varauksien noutoaikaa siirretään myös. Noutamattomasta aineistosta ei kerry maksuja. Voit edelleen uusia lainoja soittamalla kirjastoon arkisin 8.00-15.30.

Varatut aineistot eivät poikkeustilanteessa kulje, eikä varauksia voi noutaa. Järjestelmässä ei toistaiseksi teknisistä syistä voi uusia kirjaa, johon on varauksia. Mikäli olet estynyt palauttamaan kirjan, jota ei voi uusia varauksen vuoksi, sinun ei tarvitse olla huolissasi myöhästymismaksuista.

Mäntyharjun kirjasto suosittelee ottamaan käyttöön e-aineistoja. Kaikki Lumme-kirjastojen E-aineistot toimivat kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. tunnukset ovat samat, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon tai omatoimikirjastoon. E-kirjat ja e-äänikirjat löytyvät osoitteesta www.ellibslibrary.com/lumme tai Ellibs-sovelluksesta. Elokuvia voi katsoa osoitteesta viddla.fi. Palvelusta saa maksutta kaksi elokuvaa kuussa per kirjastokortti.
Tilannetta Lumme-kirjastojen osalta päivitetään Lumme-kirjastojen verkkosivulla osoitteessa lumme.finna.fi.
Mäntyharjun kirjasto puolestaan tiedottaa omilla verkkosivuillaan, Facebookissa sekä kirjaston ulko-ovessa.

Verkkokirjastossa voit hoitaa myöhästymismaksujasi, mikäli ne ylittävät 0,65€. Verkkokirjasto löytyy osoitteesta https://lumme.finna.fi

 

Miten käytän e-aineistoja?

Lumme-kirjastojen e-aineistojen käyttöohjeen saat esiin klikkaamalla tätä linkkiä: E-aineistojen ohje. Ohjeessa on mainittu myös E-lehdet, mutta ne eivät valitettavasti ole luettavissa etänä.

 

Koko kansa lukee-kampanja 16.3.–5.4.2020: Lue e-kirjaa!

Koko kansa lukee-kampanjassa kirjastot ja kustantajat avaavat yhtaikaisesti luettavaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Kampanjakirjan lainaamiseen tarvitaan vain kirjastokortti, verkkoyhteys ja lukemiseen soveltuva laite. Kampanjakirjat ovat kaikkien yhtaikaisesti lainattavissa koko kampanjan ajan 16.3.–5.4.2020.

Kampanjan e-kirjat:
Kuisma, Hanna-Riikka: Kerrostalo (Like)
Erlandsson, Karin: Missdåd (Schildts & Söderströms)
Hepo-oja, Briitta: Suomea lohikäärmeille (Otava)
Kirjat ovat saatavilla osoitteessa:
http://ekirjasto.kirjastot.fi/

 

Osallistu digitaitokyselyyn!

Valtakunnallinen digitarvekysely selvittää suomalaisten digitaitoja ja digipalvelujen käytön sekä sähköisen asioinnin avun tarvetta. Kysely on tarkoitettu kaikille, myös heille, jotka eivät käytä älylaitteita tai asioi itse sähköisesti. Kyselyyn toivotaan vastauksia monipuolisesti erilaisilta digipalvelujen käyttäjiltä aloittelijoista tehokäyttäjiin. Digitaidoilla tarkoitetaan digilaitteiden ja -palveluiden käyttötaitoa.

Kyselyyn voi vastata sähköisesti osoitteessa www.dvv.fi/digitaitokartoitus
Vastauksia kerätään maaliskuun ajan. Kysely on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saamen kielillä.

Kysely on osa valtiovarainministeriön rahoittamaa ja Digi- ja väestötietoviraston toteuttamaa valtakunnallista digituen koordinaatiota. Digituen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla kansalaisilla on riittävät digitaaliset taidot sekä mahdollisuus saada apua joustavasti, itselle sopivalla tavalla. Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta kehittämisestä. Kysely on ensimmäinen digitaitojen valtakunnallinen kartoitus, jonka avulla saamme tärkeää tietoa digituen ja digipalvelujen kehittämisen tueksi. Kyselyn teknisestä toteutuksesta vastaa KPMG. Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisina ja nimettöminä eikä yksittäisen vastaajan tietoja voi erottaa tuloksista.

 

Kirjasto sai Playstation 4-konsolin

Kirjastolla on maanantaista 3.2.2020 alkaen ollut mahdollista pelata Playstation 4-konsolipelejä. Pelaamaan pääsee lainaamalla kirjastokortilla peliohjaimen sekä pelin kirjaston palvelutiskiltä. Kirjaston omissa kokoelmissa on lainattavissa 39 erilaista PS4-peliä. Pelata voi vain kirjaston palveluaikoina, ei siis omatoimiaikana. Uusi pelinurkkaus löytyy kirjaston musiikkiosastolta. Pelinurkan avautumiseen liittyen järjestettiin myös arvonta, jossa kysyttiin asiakkaiden pelihankintatoiveita. Arvonta on suoritettu ja voittajalle ilmoitettu.

 

Omatoimikirjasto aloitti toimintansa

Omatoimiaika otettiin käyttöön Mäntyharjun kirjastossa 7.1.2020. Omatoimikirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, joka mahdollistaa asiakkailleen kirjastopalvelujen käyttämisen myös kirjaston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella, erillisellä omatoimiajalla. Omatoimiajalla kirjastoon pääsee sisään käyttämällä kirjastokorttia ja siihen liitettyä nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluku on sama, jota käytät verkkokirjastoon kirjautuessasi. Omatoimiajan avulla kirjastoa voi käyttää entistä joustavammin. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta omalla kirjastokortillaan sisään kirjautumalla voi kirjastoon tulla lukemaan lehtiä, käyttämään tietokoneita sekä lainaamaan ja palauttamaan aineistoja. Mikäli haluat ryhtyä omatoimikirjaston käyttäjäksi, tule käymään asiakaspalvelussamme! (!Huom. Omatoimiaika ei ole käytössä 18.3. alkaen, kirjasto on suljettu.)

 

Kirjastolta harrastusvälineitä

Kirjastolta voit lainata maksutta kirjastokortillasi muun muassa slackline-tasapainoliinaa. Lisäksi meiltä voi vuokrata liikuntatoimen omistamia padel-mailoja maksua vastaan. Mailojen vuokraamiseen tarvitset kirjastokortin. Muistathan, että meillä käyvät kaikki Lumme-kirjastojen kortit ja ulkopaikkakuntalainenkin voi saada meille kortin. Kirjastolla voit myös tehdä padel-kentän tai tenniskentän varauksen palvelutiskillämme tai soittamalla. Kenttä tulee maksaa etukäteen joko kirjaston kassaan tai liikuntatoimen tilille ja kentällä tulee olla mukana kuitti maksusta. Kenttiä varataan tasatunnein ja hinta tunnilta on 10€. Pelikenttiä voi vapaasti käyttää maksutta silloin, kun niihin ei kohdistu varauksia.

 

Nyt voit maksaa myöhästymismaksusi verkossa

Myöhästymismaksuja voi nyt maksaa myös Lumme Finna -verkkokirjastossa. Myöhästymismaksuja pääset maksamaan, kun olet kirjautuneena sisään. Maksuihin pääset Maksut-sivupalkin kautta. Verkkomaksun minimiraja on 0,65€. Verkossa ei voi maksaa laskutettuja aineistoja, vaan ne täytyy aina hoitaa erikseen.

 

Nouda varauksesi varauskärrystämme

Lumme-kirjastoista varatut aineistot ovat noudettavissa varauskärrystämme. Kärry sijaitsee lainausautomaatin lähellä, seinän tuntumassa. 
Tunnistat sen valko-vihreästä värityksestä. Varauskärryn yläpuolella on myös varauskärryn oma ohjeistusjuliste.

Jokaisella kärryssä olevalla aineistolla on oma varauslappunsa, jossa lukee varaustunnus. (Yleensä numerosarja). Oman varaustunnuksesi näet muun muassa tekstiviestitse saapuneesta saapumisilmoituksesta. 
Etsi aina aineistoa omalla varaustunnuksellasi, älä kirjan (tai muun aineiston) nimellä. Joku muu on voinut varata samannimisen teoksen. 

Aineisto on lajiteltu kärryyn varaustunnusten perusteella numerojärjestykseen. 

Kun lainaat varatun aineiston automaatilla, lainaa se kuten ennenkin asettamalla aineisto lukijalle rauhallisesti selkämys edellä, kansi ylöspäin. 
Mikäli automaatti ei lue aineistoa (eli teoksen nimi ei tule näytölle), lainaa kirja viivakoodilla. Näytä kirjan viivakoodia lukupäälle (punainen valo).
Älä lue kirjaa viivakoodilla muissa tapauksissa, sillä muuten aineistoon saattaa jäädä hälytys päälle.

HUOM! Varatun kirjan voi lainata automaatilla VAIN sillä kortilla, jolle varaus on tehty.

 

Lainaa Lumme-kirjastokortillasi elokuvia Viddlasta

Elokuvapalvelu Viddla on Kirjastopalvelun digitaalinen palvelu, jonka valikoimissa on 284 elokuvaa. Lainaaminen tapahtuu samoilla tunnuksilla, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Asiakas voi lainata kaksi elokuvaa kuussa ja palvelu on asiakkaalle maksuton. Palvelu vaatii kirjautumisen elokuvan valinnan jälkeen. Elokuvan katselun voi keskeyttää ja jatkaa myös toisella laitteella 48 tunnin sisällä, kunhan laitteella käytetään samoja tunnuksia. Tunnusluvun voi asettaa kirjastossa.

Tutustu Viddlaan tästä

Lisäohjeistus Viddlaan liittyen: on havaittu, että palveluun kirjautuminen tuottaa ongelmia salasanoilla, joissa on kirjaimia. On suositeltavaa käyttää nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluvun voit vaihtaa verkkokirjastossa, mikäli sinulla on jo tunnusluku käytössä. Tunnusluvun voit vaihtaa myös kirjastokäynnilläsi.

 

Lumme-kirjastojen verkkokirjasto on Lumme-Finna

Lumme-kirjastojen yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto otettiin käyttöön maanantaina 4.2.2019 osoitteessa lumme.finna.fi. Uusi verkkokirjasto korvasi entisen lumme-kirjastot.fi-verkkopalvelun. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Lisäksi omien tietojen päivittäminen ja oman lainahistorian tarkastelu on mahdollista. Toukokuun alusta lähtien myös yli 0,65€ suuruiset myöhästymismaksut voi maksaa verkkokirjaston kautta.

Asiakkaiden lainat, tunnukset ja varaukset pysyvät ennallaan muutoksesta huolimatta. Uusi verkkokirjasto palvelee hyvin myös perheitä, sillä palvelussa on mahdollista liittää omiin asiakastietoihinsa myös perheenjäsenten tiedot. Näin yhdellä kirjautumisella voi seurata perheen lainojen eräpäiviä ja uusia niitä tarvittaessa. Kirjautuminen uuteen verkkokirjastoon onnistuu tutusti nykyisellä kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, jonka voi asettaa kirjastossa.

 

Lainaus- ja palautusautomaateilla voi myös uusia lainoja

Nyt voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Ohjeet:

Omia tietojasi pääset katsomaan painamalla ”Omat tiedot”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodilukijalle. Omissa tiedoissasi voit tarkastella varauksiesi tilannetta, lainassa olevien aineistojen eräpäiviä sekä nähdä, mikäli lainaamaasi aineistoa on myöhässä.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle.Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla tiedossasi kirjastokorttisi numero ja kirjastokorttiisi liitetty PIN-koodi sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi. Saat liitettyä nelinumeroisen PIN-koodin kirjastokorttiisi palvelutiskillämme.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

  1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
  2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
  3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
    *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” tai muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
  4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? https://lumme.finna.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa Omat tiedot- välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Voit myös määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa osoitteessa https://lumme.finna.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Lainaus tapahtuu vain kirjastokortilla. Meillä voit käyttää kaikkia Lumme-kirjastojen kirjastokortteja (esimerkiksi Mikkelin tai Pieksämäen kirjastokortteja). Kirjastossamme ei voi käyttää XAMKin kirjastokorttia.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.