Ajankohtaista

Marraskuun näyttely: Mävi tuulettaa/juhlavuosinäyttely

Näyttelytilassa tulee noudattaa turvavälejä sekä hygieniaohjeita. Voit tiedustella sopivaa varausaikaa meiltä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot näet tästä linkistä.  Tulevat näyttelyt näet tästä linkistä.
 

Jussi Konttisen kirjailijavierailu joulukuussa

Syyskuulta siirtynyt Jussi Konttisen kirjailijavierailu pidetään keskiviikkona 9.12. klo 19 kulttuurisalissa, Kompantie 22. Tilaisuudessa Jussi Konttinen kertoo sanoin ja kuvin, millaista oli elää ja asua Siperiassa koko perheen voimin.
Kesto 60min+keskustelu. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittauduthan ennakkoon kansalaisopiston kautta. Verkko-ilmoittautuminen löytyy tämän linkin takaa: https://opistopalvelut.fi/mantyharju/course.php?l=fi&t=3407


Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen muutti perheineen Siperian kylmimmälle alueelle Jakutiaan. Talvella pakkanen paukkui 50 asteessa ja perhe sulatti vettä jäälohkareista. Lapset kävivät siperialaista kyläkoulua ja munniharppupainotteista päiväkotia. Konttinen on julkaissut kokemuksistaan kirjan Siperia – suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa. Se käsittelee elämää Töhtyrin jakuuttikylässä, mutta myös Siperian taloutta, politiikkaa ja kulttuuria, valtavaa erämaata, suunnattomia luonnonrikkauksia, arktisen alueen herkkää luontoa ja ilmastonmuutosta. Tilaisuudessa voi ostaa Siperia-kirjaa hintaan 25 euroa.

Tilaisuuden järjestävät Mäntyharjun kansalaisopisto & kirjasto.

 

Jukurien juhlavuoden kausikortteja saa taas lainattua kirjastosta

Kirjastossa on tarjolla kaksi kausikorttia seisomapaikoille. Yhdellä kirjastokortilla voi lainata yhden kausikortin, ja kausikortti voi olla kerralla lainassa viikon ajan. Se kattaa yleensä yksi tai kaksi Jukurien kotiottelua. Kortteja ei voi varata. Jukurit tarjoaa kausikorttejaan lainattavaksi tällä kaudella peräti kahdeksasta kirjastosta. Liiga-kauden kausikortteja on tarjolla jatkossa Kangasniemen, Hirvensalmen, Pertunmaan, Puumalan, Juvan ja Mäntyharjun kirjastosta sekä Pieksämäen pääkirjastosta. Jokaisessa kirjastossa on saatavilla kaksi seisomapaikkakorttia. Korttien tilanteesta muilla paikkakunnilla kannattaa tiedustella omasta kirjastosta.

 

Lukupiiri jatkuu myös vuonna 2021

Lukupiiri on osa kansalaisopiston toimintaa. Mikäli haluat mukaan lukupiiriin, ilmoittauduthan kurssille etukäteen kansalaisopiston verkko-ilmoittautumisen kautta.

Vuoden 2020 lukupiirit on nyt pidetty, kiitoksia osallistujille! Ensi vuonna lukupiiri jatkuu seuraavasti: 20.1.2021, 17.2.2021, 17.3.2021 ja 14.4.2021. Näiden kokoontumisten aiheena olevat kirjat ilmoitetaan myöhemmin.
Lukupiirin vetäjinä toimii kirjaston henkilökunta. Seuraamme epidemiatilanteen kehittymistä ja ilmoitamme, mikäli kokoontumisiin tulee muutoksia. Lukupiiriin ei voi osallistua sairaana tai oireisena. Noudatamme myös lukupiirissä turvavälejä sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

 

Omatoimiaika käytössä lauantaisin

Omatoimiaika palautettiin käyttöön heinäkuussa arkipäivien sekä lauantain osalta. Omatoimiaikana asiakas kirjautuu kirjastoon käyttäen omaa kirjastokorttiaan sekä siihen liitettyä tunnuslukua. Omatoimikirjaston käytön aloittaminen vaatii omatoimikirjaston käyttöehtojen hyväksymistä henkilökohtaisesti kirjastossa. Alle 15-vuotias tarvitsee omatoimikirjastoa käyttääkseen vanhemman allekirjoittaman lupalomakkeen. Kirjasto muistuttaa, että kirjastotiloja ei saa käyttää sairaana tai oireisena omatoimiaikanakaan. Myös turvavälit muihin asiakkaisiin on edelleen syytä pitää. Kirjastoon saapuessa tulee käyttää käsidesiä tai pestä kädet. Sunnuntaisin kirjasto on edelleen suljettu. Kirjaston tarkemmat aukioloajat näet Mäntyharjun kunnan verkkosivuilta mantyharju.fi/kirjasto

 

Lue kotimaisia aikakauslehtiä siellä, missä oletkin

eMagz -e-aikakauslehtipalvelu on nyt etäkäyttöinen! Kirjaudu kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla osoitteessa eMagz. Palvelussa ovat luettavissa muun muassa Anna, Deko, Kotiliesi, Suomen kuvalehti ja Tekniikan maailma. Yhteensä etäkäytössä on 32 suomenkielistä aikakauslehteä. Palvelu on käytettävissä myös kirjastojen asiakaskoneilla ja kirjaston verkkoon liitetyillä omilla laitteilla, jolloin lehtivalikoima on laajempi.

 

Etätyöpiste Kuutio tuli kirjastolle

Mäntyharjun kirjastolla on varattavissa etätyöskentelyyn sopiva, hiljainen ja suljettava tila. Tilaa voi käyttää itsenäisen työskentelyn lisäksi myös useamman hengen kokouksiin. Tila on varustettu videoyhteydellä, mutta käyttäjällä on tarvittaessa oltava oma tietokone. Etätyöpisteen voi varata käyttöönsä 1-4 tunnin ajalle joko soittamalla asiakaspalveluun tai paikan päällä kirjastossa. Etätyöpisteen käyttöön tarvitaan voimassa oleva kirjastokortti. Kortin saa kirjaston asiakaspalvelusta esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Etätyöpisteen käyttö on maksutonta kokeiluvaiheen ajan (jatkuu ensi kesään asti). Etätyöpisteen voi varata myös omatoimiajalle, mutta tällöin varaajalla tulee olla omatoimikirjaston asiakkuus käytössä. Asiakkuuden voit ottaa käyttöön käymällä asiakaspalvelussa kirjastokorttisi kanssa. Omatoimiaikana henkilökunta ei ole paikalla, joten teethän varauksen ennen omatoimiajan alkamista.

 

Kirjaston avaaminen ja epidemian vaikutukset

Kirjasto avautui hallitusti 1.6. Muistathan, ettei sairaana tai oireisena voi tulla kirjastoon. 
Kirjastojen tulee myös pitää asiakaspalvelussa vietetty aika lyhyenä. Henkilökunnan ja asiakkaiden kontaktia siis vähennetään. Lainaus- ja palautustoiminnot tulee ensisijaisesti hoitaa automaateilla.

Kirjastossa tulee noudattaa hygieniaohjeita sekä turvavälejä muihin asiakkaisiin sekä henkilökuntaan.

Kirjastossa on käsidesiä sekä käsienpesumahdollisuus.
Palautuksia voi Mäntyharjussa tehdä palautusluukkuun ja asiakkaat voivat edelleen käyttää E-aineistoja. Palautusluukusta palauttu aineisto kirjataan palautuneeksi seuraavana kirjaston virallisena aukiolopäivänä.

Kirjastossa ei käsitellä toistaiseksi käteistä. Myös Padel-mailojen vuokraus on siirtynyt liikuntatoimelle.
Padelmailoja ja padelpalloja voi vuokrata Mäntyharjun yleisurheilukentän vieressä sijaitsevalta liikuntatoimistolta arkisin klo 7.00-15.30 välisenä aikana.
Polaria Padel – ja tenniskentän varaukset liikuntatoimen palvelunumerosta arkisin klo 7.00-16.00 välisenä aikana p. 044 770 7288

Olemme kesän aikana järjestelleet kirjaston tiloja. Lasten ja nuorten aineistot ovat nyt selkeämmin jaoteltuna omiin osioihinsa, ja esimerkiksi lasten tietokirjat saivat oman hyllynsä lasten kuvakirjojen lähettyville.

 

Turvallisen kirjastoasioinnin muistilista- näin kirjastossa toimitaan nyt:

Kirjastoon ei saa tulla sairaana tai oireisena.
Kirjastoasioita voi aina selvittää etänä sähköpostitse tai soittamalla kirjastoon. p. 0447707229.

Kirjastossa asioivan on pidettävä turvaväli
muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

Pidä huolta käsihygieniasta mennessä ja tullessa
Heti kirjaston sisääntuloaulassa on automaattinen käsidesilaite. Kirjastossa voi myös pestä käsiä. Lisäksi käsidesiä on saatavilla kaikkien yhteiskäyttöisten päätteiden luona.

Asiakaspalvelussa vietetty aika tulee pitää lyhyenä
Vähennämme näin henkilökunnan ja asiakkaiden välisen kontaktien määrää. Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan asiakaspalvelussa vietetty aika on pidettävä mahdollisimman lyhyenä.

Aineistojen lainaus ja palautus tapahtuu pääsääntöisesti automaatteja käyttäen
Automaateissa on vähennetty näytön koskettelun tarvetta. Lainaus alkaa, kun automaatin lukualustalle laitetaan kirjastokortti. Lainaus myös loppuu itsestään hetken käyttämättömyyden jälkeen, joten lopeta-painiketta ei tarvitse painaa. Näyttöä tarvitsee painaa lainatessa vain, jos haluaa kuitin.

Emme toistaiseksi käsittele käteistä
Muistathan siis ottaa mukaasi kirjastoon kirjastokorttisi lisäksi maksukorttisi, mikäli aiot esimerkiksi maksaa kopioita.

Asiakaskoneet on tarkoitettu nyt vain ripeään, tärkeään asiointiin
Asiakaskoneita on käytössä kolme kappaletta. Ne on tarkoitettu poikkeuksellisen tilanteen aikana vain nopeaan viranomaisasiointiin ja esimerkiksi tulostamiseen. Jokaisen yhteiskäyttöisen päätteen luona on myös käsidesiä. Lehtienlukupäätteille ja asiakaskoneisiin on varattu korkeintaan tunti per asiakas.

Kopiointikone on siirretty henkilökunnan alueelle. Toistaiseksi kaiken kopioinnin ja skannaamisen hoitaa vain henkilökunta. Mikäli sinulla on siis papereita, jotka haluat kopioitavan, tuothan ne henkilökunnalle palvelupisteeseen. Asiakaskoneilta voi myös tulostaa. Asiakaskoneella valitse tulostimeksi ”turvatulostus” ja ilmoita virkailijalle, että aiot tulostaa. Avaamme sitten laitteen lukituksen, ja voit tulla maksamaan tulosteen palvelupisteelle. Tulostaminen ja kopiointi maksaa 0,3€/sivu. Kaksipuolinen tuloste maksaa 0,6€.

Riskiryhmään kuuluvien tulee käyttää omaa harkintaa kirjastoasioinnin suhteen.
Voit aina tehdä ennakkovarauksen haluamastasi aineistosta ja käydä vain lainaamassa varauksesi. Näin voit pitää kirjastoasiointisi lyhyenä. Varauksia ei kuitenkaan saa noutaa kipeänä.

 

Miten varaan kirjastoaineistoa?

Varauksia voit tehdä verkossa osoitteessa lumme.finna.fi tai soittamalla kirjastoon p.0447707229.
Muista soittaessasi ilmoittaa kirjastokorttisi numero, jotta voimme tehdä sinulle varauksen. Muistathan myös, että varatun aineiston voi lainata vain sillä kortilla, jolle varaus on tehty.
Verkkokirjastossa varataksesi sinun tarvitsee vain kirjautua sisään, hakea hakutoiminnolla haluamasi kirja ja painaa ”varaa teos”, sekä ”lähetä varauspyyntö”. Varaaminen ei maksa mitään.

Kuvallinen pikaohje varaamisesta verkkokirjastossa avautuu painamalla tätä linkkiä: Ohje varausten tekoon (PDF)

 

Miten noudan varauksen?

Kun varattu aineisto on noudettavissa kirjastossa, saat siitä viestin. Viestissä ilmoitetaan varaustunnuksesi, jota tarvitset varauksen noutamiseen. Ota siis mukaan viesti sekä kirjastokorttisi.
Kaikki varattu aineisto on omassa varauskärryssään, ja kaikissa varatuissa aineistoissa on esillä varaustunniste. Voit etsiä oman varauksesi käyttämällä omaa varaustunnustasi. Seuraavaksi vain lainaat varauksesi automaatilla.

 

Muuta varaamisesta:

Mikäli et nouda varattua aineistoa ennen viimeistä noutopäivää, tulee siitä noutamattoman varauksen maksu (1e).
Varauksia ei kuitenkaan pidä lähteä noutamaan kipeänä. Jos et pääse sairauden vuoksi hakemaan varausta, otathan yhteyttä kirjastoon puhelimitse tai sähköpostilla. Kirjaston sähköposti on mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

 

Epidemian vaikutukset kirjaston muuhun toimintaan:

Aluehallintovirastolta saadun ohjeistuksen mukaan kirjastojen on pyrittävä pitämään asiointiaika asiakaspalvelussa mahdollisimman lyhyenä.  Kirjasto ei tällä hetkellä voi olla samanlainen kohtaamispaikka kuin ennen. Kirjastossa tulee noudattaa turvavälejä kaiken toiminnan osalta, joka toteutetaan kirjastorakennuksessa.

Pelikonsoli ei ole toistaiseksi käytössä, sillä pyrimme vähentämään riskejä lähikontakteihin sekä yhteiskäyttöisten välineiden käyttöä. Tämän vuoksi myös kirjaston asiakastabletit poistetaan toistaiseksi käytöstä.
 

Ryhmien vierailut (Koulut, päiväkodit, kerhot ym.)

Ryhmien vierailuja ei suositella tällä hetkellä. Voimme tehdä paikallisille varhaiskasvatuksen ja koululaitoksen oppilasryhmille valmiiksi pakattuja aineistokasseja ryhmien toivomista aiheista.
Päiväkotien ja perhepäivähoitajien osalta kirjastokasseja laatii kirjastovirkailija Tytti Luostarinen (tytti.luostarinen@mantyharju.fi), koululuokkien osalta kirjastonhoitaja Helmi Borén (helmi.boren@mantyharju.fi)

 

Huomioithan nämä, kun noudat varauksia:

 • Noutaessa tulee noudattaa turvavälejä. Lainausautomaatin luona on käsidesiä.
 • Noudathan varauksia vain terveenä. Jos olet estynyt noutamaan varauksen, ota yhteyttä kirjastoon puhelimitse.
 • Varauksia aineistoista voi tehdä verkkokirjastossa lumme.finna.fi, puhelimitse tai sähköpostitse. Varausta tehdessäsi ilmoita kirjastokorttisi numero ja nimesi.
 • Kun varaus on noudettavissa, saat siitä ilmoituksen tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeitse riippuen ilmoitusasetuksistasi. Voit muuttaa tätä asetusta verkkokirjastossa tai soittamalla meille. Viestissä ilmoitetaan varaustunnuksesi sekä viimeinen noutopäivä.
 • Tarvitset varaustunnustasi, kun tulet lainaamaan varaustasi. Varaukset on laitettu varatun aineiston kärryyn numerojärjestykseen varaustunnuksen mukaan.
 • Varatun aineiston voi lainata vain sillä kirjastokortilla, jolle varaus on tehty.

 

Miten käytän e-aineistoja?

Lumme-kirjastojen e-aineistojen käyttöohjeen saat esiin klikkaamalla tätä linkkiä: E-aineistojen ohje. Ohjeessa on mainittu myös E-lehdet, mutta ne eivät valitettavasti ole luettavissa etänä. Apua e-aineistojen käyttöön saat myös kirjastosta tai soittamalla meille.

 

Mikä on omatoimikirjasto?

Omatoimikirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, joka mahdollistaa asiakkailleen kirjastopalvelujen käyttämisen myös kirjaston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella, erillisellä omatoimiajalla. Omatoimiajalla kirjastoon pääsee sisään käyttämällä kirjastokorttia ja siihen liitettyä nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluku on sama, jota käytät verkkokirjastoon kirjautuessasi. Omatoimiajan avulla kirjastoa voi käyttää entistä joustavammin. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta omalla kirjastokortillaan sisään kirjautumalla voi kirjastoon tulla lukemaan lehtiä, käyttämään tietokoneita sekä lainaamaan ja palauttamaan aineistoja. Mikäli haluat ryhtyä omatoimikirjaston käyttäjäksi, tule käymään asiakaspalvelussamme! (!Huom. Omatoimiaika on käytössä jälleen 1.7.2020 alkaen ja omatoimiaika on ma-la klo 7-21).

 

Lainaa Lumme-kirjastokortillasi elokuvia Viddlasta

Elokuvapalvelu Viddla on Kirjastopalvelun digitaalinen elokuvapalvelu. Lainaaminen tapahtuu samoilla tunnuksilla, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Asiakas voi lainata kaksi elokuvaa kuussa ja palvelu on asiakkaalle maksuton. Palvelu vaatii kirjautumisen elokuvan valinnan jälkeen. Elokuvan katselun voi keskeyttää ja jatkaa myös toisella laitteella 48 tunnin sisällä, kunhan laitteella käytetään samoja tunnuksia. Tunnusluvun voi asettaa kirjastossa.

Pääset Viddlan verkkosivuille tästä linkistä.

 

Lumme-kirjastojen verkkokirjasto on Lumme-Finna

Lumme-kirjastojen yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto löytyy osoitteesta lumme.finna.fi. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Lisäksi omien tietojen päivittäminen ja oman lainahistorian tarkastelu on mahdollista. Toukokuun alusta lähtien myös yli 0,65€ suuruiset myöhästymismaksut voi maksaa verkkokirjaston kautta.

Asiakkaiden lainat, tunnukset ja varaukset pysyvät ennallaan muutoksesta huolimatta. Uusi verkkokirjasto palvelee hyvin myös perheitä, sillä palvelussa on mahdollista liittää omiin asiakastietoihinsa myös perheenjäsenten tiedot. Näin yhdellä kirjautumisella voi seurata perheen lainojen eräpäiviä ja uusia niitä tarvittaessa. Kirjautuminen uuteen verkkokirjastoon onnistuu tutusti nykyisellä kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, jonka voi asettaa kirjastossa.

 

Lainaus- ja palautusautomaateilla voi myös uusia lainoja

Voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle. Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt. Et tarvitse uusittavaa kirjaa mukaasi, mikäli siinä on vielä uusimiskertoja jäljellä.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla tiedossasi kirjastokorttisi numero ja kirjastokorttiisi liitetty PIN-koodi sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi. Saat liitettyä nelinumeroisen PIN-koodin kirjastokorttiisi palvelutiskillämme.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

 1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
 2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
 3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
  *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” tai muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
 4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? https://lumme.finna.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa Omat tiedot- välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Voit myös määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa osoitteessa https://lumme.finna.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Lainaus tapahtuu vain kirjastokortilla. Meillä voit käyttää kaikkia Lumme-kirjastojen kirjastokortteja (esimerkiksi Mikkelin tai Pieksämäen kirjastokortteja). Kirjastossamme ei voi käyttää XAMKin kirjastokorttia.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.