Ajankohtaista

 Helmikuun näyttely

Helmikuussa kirjaston näyttelytilassa OTE-hankkeen taidenäyttely (Kansalaisopisto & Savoset).

Vitriininäyttelyssä helmikuussa Markku Lamposen töitä.

Tulevat näyttelyt näet tästä.

 

Lumme-kirjastojen uusi verkkokirjasto on julkaistu

Lumme-kirjastojen uusi, yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto otettiin käyttöön maanantaina 4.2. osoitteessa lumme.finna.fi. Uusi verkkokirjasto korvaa entisen lumme-kirjastot.fi-verkkopalvelun helmikuun lopulla. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Lisäksi omien tietojen päivittäminen ja oman lainahistorian tarkastelu on mahdollista.

Vanha verkkopalvelu toimii vielä helmikuun loppuun saakka. Asiakkaiden lainat ja varaukset pysyvät ennallaan muutoksesta huolimatta.Uusi verkkokirjasto palvelee hyvin myös perheitä, sillä palvelussa on mahdollista liittää omiin asiakastietoihinsa myös perheenjäsenten tiedot. Näin yhdellä kirjautumisella voi seurata perheen lainojen eräpäiviä ja uusia niitä tarvittaessa. Kirjautuminen uuteen verkkokirjastoon onnistuu tutusti nykyisellä kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, jonka voi asettaa kirjastossa.

Mäntyharjun kirjastossa asiakkaita opastetaan uuden verkkokirjaston käyttöön 11.2. alkaen maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 13. Lisäksi järjestetään ilta-opastus torstaina klo 17. Opastuksien aikana on mahdollista myös tutustua kirjaston uuteen elokuvapalvelu Viddlaan sekä e-kirjoihin. 

 

Elokuvapalvelu Viddla käyttöön 1.2.2019

Elokuvapalvelu Viddla otetaan käyttöön kaikissa Lumme-kirjastoissa 1.2. alkaen. Viddla on Kirjastopalvelun digitaalinen palvelu, jonka valikoimissa on 284 elokuvaa.
Lainaaminen tapahtuu samoilla tunnuksilla, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Asiakas voi lainata kaksi elokuvaa kuussa ja palvelu on asiakkaalle maksuton. Palvelu vaatii kirjautumisen elokuvan valinnan jälkeen. Elokuvan katselun voi keskeyttää ja jatkaa myös toisella laitteella 48 tunnin sisällä, kunhan laitteella käytetään samoja tunnuksia. Tunnusluvun voi asettaa kirjastossa.

Lisäohjeistus Viddlaan liittyen: on havaittu, että palveluun kirjautuminen tuottaa ongelmia salasanoilla, joissa on kirjaimia. On suositeltavaa käyttää nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluvun voit vaihtaa verkkokirjastossa, mikäli sinulla on jo tunnusluku käytössä. Tunnusluvun voit vaihtaa myös kirjastokäynnilläsi.

 

Koko kansa lukee-kampajan ajan e-kirjoja lainaksi jonottamatta

E-kirjoja eli internetin kautta luettavia tai kuunneltavia kirjoja on saatavilla Koko kansa lukee- kampanjan aikana verkkokirjastoissa ilman jonottamista.
Kampanja ajalla 4.-24.2.2019. Mukana 5 e-kirjaa ja 1 äänikirja.

Klikkaa haluamaasi e-kirjaa tai äänikirjaa, valitse oma kirjastosi ja kirjaudu lainamaan kirjastokortillasi.
Kampanjaan kuuluvat aineistot:

e-kirjat:
Palviainen, Jukka-Pekka & Rönns, Christel: Allu ja salaperäinen opettaja (WSOY)
Vasantola, Satu: En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi)
Erlandsson, Karin: Pärlfiskaren (Schildts & Söderströms)
Frantz, Eva: Sommarön (Schildts & Söderströms)
Teir, Philip: Så här upphör världen (Schildts & Söderströms)

Äänikirja:
Erikson, Thomas: Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Atena)

Kampanjaan kuulumattomat, muut sivulla esillä olevat Lumme-kirjastojen e-aineistot ovat myös lainattavissa kirjastokortilla, mutta mikäli e-aineisto on toisella asiakkaalla lainassa, täytyy aineistoon asettaa varaus.

 

Lehtien poistomyynti alkaa ma 21.1.

Poistamme jälleen aikakauslehtien vanhempia vuosikertoja. Lehtien myynti alkaa ma 21.1.2019 ja yhden lehtinipun hinta on 1€.
Lehtiä ei voi varata etukäteen. Tervetuloa löydöille!

 

Satutunnit Mäntyharjun kirjastossa

Vapaaehtoiset satutädit lukevat lapsille tiistaisin 12.2., 5.3. ja 19.3.
Satutunnit alkavat klo 17.30. Satutuokion kesto max. 1h. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Kevään kirjailijavieras on Päivi Alasalmi

Kirjailija Päivi Alasalmi vierailee kirjastolla keskiviikkona 6.3. klo 17. Järjestäjinä Mäntyharjun kirjasto ja Mäntyharjun kansalaisopisto. Tervetuloa kuuntelemaan!
 

Käytettävissä uusi lehtienlukupääte

Kirjastolla on nyt kaksi suurinäyttöistä lehtienlukupäätettä verkkolehtien lukemiseen. Päätteillä voit lukea suomalaisia sanoma- ja aikakauslehtiä.
Lehtiä pääset lukemaan kirjaston tiloissa osoitteissa epress.fi ja emagz.fi.

 

Päivitimme automaatteihimme uusia toimintoja

Nyt voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Ohjeet:

Omia tietojasi pääset katsomaan painamalla ”Omat tiedot”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodilukijalle. Omissa tiedoissasi voit tarkastella varauksiesi tilannetta, lainassa olevien aineistojen eräpäiviä sekä nähdä, mikäli lainaamaasi aineistoa on myöhässä.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle.Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla verkkokirjastotunnukset sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

  1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
  2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
  3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
    *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
  4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

Nyt uutuutena Pressreader e-lehtipalvelu   

Pressreader -palvelussa on yli 7000 eri sanoma- ja aikakauslehteä näköisversioina ympäri maailmaa. Löydät lehtiä monilla eri kielillä, joten hyödynnä palvelua mm. kieltenopiskelussa. Pressreader e-lehtiä voi lukea vain kirjastossa. Lisätietoa palvelusta löytyy osoitteessa pressreader.com.

 

Uusia sähköisiä palveluja: Rockway ja RedFox

Kirjasto on hankkinut palveluihinsa Rockway -musiikinopetuksen verkkopalvelun. Palvelua voit käyttää kirjautumalla osoitteessa kirjastot.rockway.fi/lumme
Tunnuksena toimii kirjastokorttisi numero ja salasana on sama kuin kirjautuessasi verkkokirjastoon. Jos sinulla ei vielä ole salasanaa, saat sen kirjaston palvelutiskiltä.

Uutuutena kirjastossamme on myös Suomen suurin sanakirja RedFox Pro. RedFox Pron aineisto sisältää yli 24,1 miljoonaa hakusanaa, 41 kieltä ja 23 miljoonan lauseparin käännösmuistin. RedFox sanakirja toimii kaikissa ympäristöissä: PC, Mac, tabletit ja mobiili. Palveluun löytyy pikakuvake kaikilta kirjaston tietokoneilta ja palvelua voit käyttää myös kotona! Salasanan palveluun saat kirjaston palvelutiskiltä.

 

Muutoksia kirjaston palveluissa

  • Lumme-kirjastojen yhteisen käytännön mukaisesti edellisen vuoden maksut tulee olla maksettu tammikuun loppuun mennessä, muuten kirjastojärjestelmä asettaa asiakkaan automaattiseen lainauskieltoon.
  • E-lehtipalvelut eli kirjastossa luettavien sähköisten näköislehtien palvelut ovat uudistuneet ja kattavat nyt yli 140 aikakauslehteä ja lähes kaikki Suomen sanomalehdet.
  • Asiakkaiden, jotka ovat olleet yli kolme vuotta kirjaston asiakkaana, tulee uusia kirjastoasiakkuutensa syyskuuhun mennessä kirjastolla. Kirjastojärjestelmä ylläpitää asiakkuutta kolme vuotta kerrallaan.
  • Näyttelytilan suosio on kasvanut ja näyttelytilan jatkuvan käytön varmistamiseksi kirjasto on ottanut käyttöön peruutusmaksun, jos varaus perutaan alle kuukauden kuluttua näyttelyn alkamisajankohdasta.

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Lumikki-patsas esillä kirjastossa

Betonista, kankaasta ja muusta materiaalista tehty Landys Roimolan Lumikki -teos löytyy kunnan kirjastosta.

"Maailma ei ollutkaan ihan niin lempeä ja murheet voittava kuin luulin. Ajatus onnellisista lopuista kärsi kovia kolhuja ja huomasin ettei paha aina saakaan palkkaansa. Useimmiten ei saa. Vaikka heräsinkin lapsuuden satumaailmasta, ja todellisuus osoittautui hyvin erilaiseksi, rakkaat sadut ja satuhahmot kulkevat silti aina rinnallani. Tosin hieman haalistuneempina ja repaleisempina kuljettuaan niin pitkän matkan vierelläni. Ehkä elämä on lopulta kohdellut heitäkin karusti. 
Betoni on arkisen harmaa ja raskas materiaali, joka on imaissut elementtejä saduista sisäänsä. Silti kullan kimallusta ja väriloistoa on vielä jäljellä jos tarkasti katsoo." Landys Roimola

 

Muuttuneet käyttösäännöt

Kirjaston käyttösäännöt ovat muuttuneet 1.1.2018. Tutustu muuttuneisiin käyttösääntöihin tästä.

Näkyvimmät muutokset asiakkaillemme ovat:
• Edellisen vuoden maksut tulee olla maksettu tammikuun loppuun mennessä lainausoikeuden säilyttämiseksi.

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? Www.lumme-kirjastot.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa käyttäjätiedot välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Viestit välilehdellä voit määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa osoitteessa https://lumme.finna.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Viestit kohdassa voit määritellä haluatko varauksen saapumisilmoituksen tekstiviestinä vai sähköpostina. Huomioi, että puhelinnumero kirjoitetaan yhteen ilman väliviivoja ja tyhjää väliä. 

Valinnalla ennakkoilmoitus 3-7 pv ennen eräpäivää, saat tiedon erääntyvistä lainoistasi sähköpostiisi. Valinnalla kooste saat samassa sähköpostiviestissä tiedot kaikista erääntyvistä lainoistasi. Muistathan tarkistaa, että käyttäjätiedoissasi on ajantasainen sähköpostiosoite. Ennakkoilmoitus muistuttaa sinua lainojen eräpäivistä ja pääset tarvittaessa uusimaan ne, jolloin vältyt myöhästymismaksuilta. 

Uudessa järjestelmässä voi lainata vain kirjastokortilla. Jos olet lainannut Kela- tai ajokortilla, se ei uudessa kirjastojärjestelmässä enää onnistu. Ja jos sinulla on Mäntyharjun kirjastokortin lisäksi esim. Mikkelin, Ristiinan tai Pertunmaan kirjastokortti, on valittava näistä yksi kortti, mikä jää käyttöön.
Jatkossa ei voi käyttää myöskään MAMKin tai XAMKin kirjastokortteja.

 

Digitoisitko vanhoja filmejäsi, kasettejasi, valokuviasi, vinyylejäsi…?

Kirjaston digitointitilassa on levykkeiden lisäksi mahdollista digitoida vhs-kasetteja, c-kasetteja, lp-levyjä, valokuvia, diakuvia ja valokuvanegatiiveja. Vanhat muistot on siis mahdollista tallentaa digitaaliseen muotoon, esimerkiksi cd-tai dvd-levylle tai muistitikulle. Kirjaston digitointitila on asikkaiden käytössä maksutta aina kirjaston aukioloaikoina. Henkilökunta opastaa laitteiden käytön alkuun ja digitoinnista on myös tehty selkeät ohjeet asiakkaiden käyttöön. Tila kannattaa varata etukäteen päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Mäntyharjun kirjaston digitointitilaan on hankittu asiakastoiveiden perusteella levykeasema. Monelle on jäänyt tekstiä ja kuvia saavuttamattomiin vanhoille "disketeille", kun tallennusvälineet ja tietokoneet ovat muuttuneet. Näitä vanhoja tiedostoja on nyt mahdollista pelastaa nykyaikaisemmalle tallennusvälineelle, vaikkapa muistitikulle.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.