Ajankohtaista

 Joulukuun näyttely

Joulukuun ajan näyttelytilassamme Kuvia ja tarinoita 1900 luvun alkupuolelta, Repovesi – ” Elettiin täällä ennenkin” sekä Juhani Outisen valokuvia ” Tämän päivän maisemat”. Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Muistathan, että voit varata lasivitriinimme maksutta kuukaudeksi pienkäsitöiden näyttelyä varten. Vitriini on varattavissa kaikkina niinä kuukausina, jolloin sitä ei tarvita näyttelytilassa. Voit tiedustella sopivaa varausaikaa meiltä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot näet tästä

Tulevat näyttelyt näet tästä.

 

Kirjastolla on jälleen käynnissä joululahjakeräys

Kirjastolla on esillä 29.11. alkaen joulupuu, johon ripustettu lasten joululahjatoiveita. Mikäli haluat auttaa, ota yksi toiveista, toteuta siinä mainittu lahjatoive ja palauta lahja paketoituna ja toivelapun kera kirjastolle 29.11.-11.12. välisenä aikana. Lahja toimitetaan sitä toivoneelle lapselle.

Joululahjakeräys on perhe- ja diakoniatyön piirissä olevien perheiden lapsille. Tavoitteena on antaa lahja niille lapsille, jotka muuten jäisivät ilman joulupukin tuomisia. Lasten toiveita on tiedusteltu etukäteen.
Keräys on Mäntyharjun seurakunnan, ESSOTEN & MLL:n Mäntyharjun ja Pertunmaan yhdistyksen yhteinen joulukeräys.

Kiitos kun autat!   *Huom! Toivelappuset ovat tällä hetkellä loppuneet. Tämä kertoo etenkin siitä, miten hienosti alueen asukkaat ovat ottaneet keräyksen vastaan. Ilmoitamme, mikäli saamme toivekuuseen täydennystä ennen keräysajan loppumista.

 

Postin lakko vaikuttaa kirjaston paperiseen lehtivalikoimaan

Postin lakon vuoksi kirjaston paperisten sanomalehtien ja aikakauslehtien saatavuudessa voi esiintyä puutteita myös lakon päätyttyä, sillä lehtien jakelun ollessa keskeytettynä emme ole saaneet tiettyjä lehtiä lainkaan. Toivomme, että saamme puuttuvat numerot mahdollisimman pian. Uusimmat numerot sekä puuttuvat lehdet ovat kuitenkin asiakkaidemme saatavilla kirjaston tiloissa käytössä olevassa ePress- ja eMagz-palveluissa. Palvelut toimivat kaikilla asiakaspäätteillämme. Verkkolehtien käyttö on helppoa ja henkilökunta myös avustaa mielellään palvelun käytössä.

 

Lähde kannustamaan Jukureita!

Nyt voit lainata Jukureiden kausikortin viikoksi kerrallaan kirjastokortillasi. Mäntyharjun kirjastosta kortteja on lainattavissa kaikkiaan neljä kappaletta. Yhdellä kirjastokortilla voi lainata yhden kausikortin.
Korttia ei voi varata eikä uusia. Kortit ovat lainattavissa koko runkosarjan ajan, maaliskuuhun 2020 asti.

 

Omatoimikirjasto: tulossa Mäntyharjuun!

Olemme suunnittelemassa Mäntyharjun kirjastoon käytteenotettavaksi omatoimikirjaston toimintoa. Omatoimikirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, joka mahdollistaa asiakkailleen kirjastopalvelujen käyttämisen myös kirjaston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella,  erillisellä omatoimiajalla. Omatoimiajalla kirjastoon pääsee sisään käyttämällä kirjastokorttia ja siihen liitettyä nelinumeroista PIN-koodia. PIN-koodi on sama, jota käytät verkkokirjastoon kirjautuessasi. Omatoimiajan avulla kirjastoa voi käyttää entistä joustavammin. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta omalla kirjastokortillaan sisään kirjautumalla voi kirjastoon tulla lukemaan lehtiä, käyttämään tietokoneita sekä lainaamaan ja palauttamaan aineistoja.

 

Mäntyharjun kirjaston satutuokiot jatkuvat!

Toivotut satutuokiot saavat jatkoa! Tervetuloa kuuntelemaan perheen pienimpien kanssa, vapaa pääsy! Mukana ei tarvitse olla koko tilaisuuden kestoa, eikä ilmoittautumisia tarvita.
Satutuokiot pidetään pääsääntöisesti parillisilla viikoilla tiistaisin mäntyharjun kirjastossa klo 9.30 alkaen.
(Poikkeuksellinen aika keskiviikko 30.10. 17.30)

TI 1.10. aiheena syksy  | MENNYT
TI 15.10. aiheena dinosaurukset | MENNYT
* KE 30.10. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n satutunti: poikkeuksellisesti klo 17.30 alkaen | MENNYT
TI 12.11. aiheena avaruus, kuu ja tähdet | MENNYT
ti 26.11. rohkeus | MENNYT
ti 10.12. aiheena "Hyvää joulua!"

 

Kirjaston lukupiiri kokoontuu kerran kuussa

Tervetuloa mukaan lukupiirin toimintaan! Voit halutessasi osallistua vaikka vain yhdelle kerralle, piiriin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kirjoja lukupiiriä varten saat sekä hyllystämme että tekemällä varauksen. Varauksia voit tehdä palvelutiskillämme sekä osoitteessa lumme.finna.fi. Mäntyharjun kirjaston lukupiirin seuraavat kerrat:

Ke 16.10. klo 16:
Aiheena Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia  | MENNYT

Ke 13.11. klo 16:
Aiheena Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina | MENNYT

Ke 11.12. klo 16:
Angie Thomas: Viha jonka kylvät

 

Kirjastolta harrastusvälineitä

Kirjastolta voit lainata maksutta kirjastokortillasi muun muassa slackline-tasapainoliinaa. Lisäksi meiltä voi vuokrata liikuntatoimen omistamia padel-mailoja maksua vastaan. Mailojen vuokraamiseen tarvitset kirjastokortin. Muistathan, että meillä käyvät kaikki Lumme-kirjastojen kortit ja ulkopaikkakuntalainenkin voi saada meille kortin. Kirjastolla voit myös tehdä padel-kentän tai tenniskentän varauksen palvelutiskillämme tai soittamalla. Kenttä tulee maksaa etukäteen joko kirjaston kassaan tai liikuntatoimen tilille ja kentällä tulee olla mukana kuitti maksusta. Kenttiä varataan tasatunnein ja hinta tunnilta on 10€. Pelikenttiä voi vapaasti käyttää maksutta silloin, kun niihin ei kohdistu varauksia.

 

Nyt voit maksaa myöhästymismaksusi verkossa

Myöhästymismaksuja voi nyt maksaa myös Lumme Finna -verkkokirjastossa. Myöhästymismaksuja pääset maksamaan, kun olet kirjautuneena sisään. Maksuihin pääset Maksut-sivupalkin kautta. Verkkomaksun minimiraja on 0,65€. Verkossa ei voi maksaa laskutettuja aineistoja, vaan ne täytyy aina hoitaa erikseen.

 

Nouda varauksesi varauskärrystämme

Lumme-kirjastoista varatut aineistot ovat noudettavissa varauskärrystämme. Kärry sijaitsee lainausautomaatin lähellä, seinän tuntumassa. 
Tunnistat sen valko-vihreästä värityksestä. Varauskärryn yläpuolella on myös varauskärryn oma ohjeistusjuliste.

Jokaisella kärryssä olevalla aineistolla on oma varauslappunsa, jossa lukee varaustunnus. (Yleensä numerosarja). Oman varaustunnuksesi näet muun muassa tekstiviestitse saapuneesta saapumisilmoituksesta. 
Etsi aina aineistoa omalla varaustunnuksellasi, älä kirjan (tai muun aineiston) nimellä. Joku muu on voinut varata samannimisen teoksen. 

Aineisto on lajiteltu kärryyn varaustunnusten perusteella numerojärjestykseen. 

Kun lainaat varatun aineiston automaatilla, lainaa se kuten ennenkin asettamalla aineisto lukijalle rauhallisesti selkämys edellä, kansi ylöspäin. 
Mikäli automaatti ei lue aineistoa (eli teoksen nimi ei tule näytölle), lainaa kirja viivakoodilla. Näytä kirjan viivakoodia lukupäälle (punainen valo).
Älä lue kirjaa viivakoodilla muissa tapauksissa, sillä muuten aineistoon saattaa jäädä hälytys päälle.

HUOM! Varatun kirjan voi lainata automaatilla VAIN sillä kortilla, jolle varaus on tehty.

 

Elokuvapalvelu Viddla käytössä kaikissa Lumme-kirjastoissa

Elokuvapalvelu Viddla otettiin käyttöön kaikissa Lumme-kirjastoissa 1.2.2019 alkaen. Viddla on Kirjastopalvelun digitaalinen palvelu, jonka valikoimissa on 284 elokuvaa.
Lainaaminen tapahtuu samoilla tunnuksilla, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Asiakas voi lainata kaksi elokuvaa kuussa ja palvelu on asiakkaalle maksuton. Palvelu vaatii kirjautumisen elokuvan valinnan jälkeen. Elokuvan katselun voi keskeyttää ja jatkaa myös toisella laitteella 48 tunnin sisällä, kunhan laitteella käytetään samoja tunnuksia. Tunnusluvun voi asettaa kirjastossa.

Tutustu Viddlaan tästä

Lisäohjeistus Viddlaan liittyen: on havaittu, että palveluun kirjautuminen tuottaa ongelmia salasanoilla, joissa on kirjaimia. On suositeltavaa käyttää nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluvun voit vaihtaa verkkokirjastossa, mikäli sinulla on jo tunnusluku käytössä. Tunnusluvun voit vaihtaa myös kirjastokäynnilläsi.

 

Lumme-kirjastojen verkkokirjasto on Lumme-Finna

Lumme-kirjastojen yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto otettiin käyttöön maanantaina 4.2.2019 osoitteessa lumme.finna.fi. Uusi verkkokirjasto korvasi entisen lumme-kirjastot.fi-verkkopalvelun. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Lisäksi omien tietojen päivittäminen ja oman lainahistorian tarkastelu on mahdollista. Toukokuun alusta lähtien myös yli 0,65€ suuruiset myöhästymismaksut voi maksaa verkkokirjaston kautta.

Asiakkaiden lainat, tunnukset ja varaukset pysyvät ennallaan muutoksesta huolimatta. Uusi verkkokirjasto palvelee hyvin myös perheitä, sillä palvelussa on mahdollista liittää omiin asiakastietoihinsa myös perheenjäsenten tiedot. Näin yhdellä kirjautumisella voi seurata perheen lainojen eräpäiviä ja uusia niitä tarvittaessa. Kirjautuminen uuteen verkkokirjastoon onnistuu tutusti nykyisellä kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, jonka voi asettaa kirjastossa.

 

Lainaus- ja palautusautomaateilla voi myös uusia lainoja

Nyt voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Ohjeet:

Omia tietojasi pääset katsomaan painamalla ”Omat tiedot”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodilukijalle. Omissa tiedoissasi voit tarkastella varauksiesi tilannetta, lainassa olevien aineistojen eräpäiviä sekä nähdä, mikäli lainaamaasi aineistoa on myöhässä.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle.Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla tiedossasi kirjastokorttisi numero ja kirjastokorttiisi liitetty PIN-koodi sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi. Saat liitettyä nelinumeroisen PIN-koodin kirjastokorttiisi palvelutiskillämme.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

  1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
  2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
  3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
    *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” tai muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
  4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Lumikki-patsas esillä kirjastossa

Betonista, kankaasta ja muusta materiaalista tehty Landys Roimolan Lumikki -teos löytyy kunnan kirjastosta.

"Maailma ei ollutkaan ihan niin lempeä ja murheet voittava kuin luulin. Ajatus onnellisista lopuista kärsi kovia kolhuja ja huomasin ettei paha aina saakaan palkkaansa. Useimmiten ei saa. Vaikka heräsinkin lapsuuden satumaailmasta, ja todellisuus osoittautui hyvin erilaiseksi, rakkaat sadut ja satuhahmot kulkevat silti aina rinnallani. Tosin hieman haalistuneempina ja repaleisempina kuljettuaan niin pitkän matkan vierelläni. Ehkä elämä on lopulta kohdellut heitäkin karusti. 
Betoni on arkisen harmaa ja raskas materiaali, joka on imaissut elementtejä saduista sisäänsä. Silti kullan kimallusta ja väriloistoa on vielä jäljellä jos tarkasti katsoo." Landys Roimola

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? https://lumme.finna.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa Omat tiedot- välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Voit myös määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa osoitteessa https://lumme.finna.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Lainaus tapahtuu vain kirjastokortilla. Meillä voit käyttää kaikkia Lumme-kirjastojen kirjastokortteja (esimerkiksi Mikkelin tai Pieksämäen kirjastokortteja). Kirjastossamme ei voi käyttää XAMKin kirjastokorttia.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.