Ajankohtaista

 Elokuun näyttely

Elokuussa kirjaston näyttelytilassa esillä Erkki Luoma-Ahon taidetta. Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Muistathan, että voit varata lasivitriinimme maksutta kuukaudeksi pienkäsitöiden näyttelyä varten. Vitriini on varattavissa kaikkina niinä kuukausina, jolloin sitä ei tarvita näyttelytilassa. Voit tiedustella sopivaa varausaikaa meiltä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot näet tästä

Tulevat näyttelyt näet tästä.

 

Osallistu kirjaston kyselyyn: vaikuta ja voita palkintoja!

Mäntyharjun kirjaston peruskorjaus on tulossa noin vuosille 2022-2023. Sitä ennen toteutetaan jo mahdollisuus käyttää kirjastopalveluita omatoimi -periaatteella. Keräämme nyt toiveita ja ideoita siitä, millainen Mäntyharjun kirjaston tulisi tulevaisuudessa olla ja mitä palveluja tai esineitä kirjastossa tulisi olla saatavilla. Kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa ja voittaa palkintoja: kirjan, leffalippuja tai yhden ennakkoon varattavan vuoron Polaria Padel-kentälle välinevuokrineen. Jos haluat osallistua arvontaan, jätäthän myös yhteystietosi lomakkeen loppuosassa. Kysely on auki elokuun loppuun saakka. Kyselyyn pääset tästä: kirjaston kysely

 

Nyt voit maksaa myöhästymismaksusi verkossa

Myöhästymismaksuja voi nyt maksaa myös Lumme Finna -verkkokirjastossa. Myöhästymismaksuja pääset maksamaan, kun olet kirjautuneena sisään. Maksuihin pääset Maksut-sivupalkin kautta. Verkkomaksun minimiraja on 0,65€. Verkossa ei voi maksaa laskutettuja aineistoja, vaan ne täytyy aina hoitaa erikseen.

 

Lainaa kirjastosta frisbeegolfkiekkoja tai slackline-tasapainoliina

Kirjastolta saat myös kesäliikuntavälineitä kirjastokortilla. Lainattavissa kahden ja kolmen frisbeegolfkiekon setit sekä slackline-tasapainoliina. Lisäksi meiltä saat vuokrattua maksullisia, liikuntatoimen omistamia Padel-mailoja. Yhden mailan vuokraushinta on 2,5€/vrk tai 2€ kortilla.

 

Nouda varauksesi varauskärrystämme

Lumme-kirjastoista varatut aineistot ovat noudettavissa varauskärrystämme. Kärry sijaitsee lainausautomaatin lähellä, seinän tuntumassa. 
Tunnistat sen valko-vihreästä värityksestä. Varauskärryn yläpuolella on myös varauskärryn oma ohjeistusjuliste.

Jokaisella kärryssä olevalla aineistolla on oma varauslappunsa, jossa lukee varaustunnus. (Yleensä numerosarja). Oman varaustunnuksesi näet muun muassa tekstiviestitse saapuneesta saapumisilmoituksesta. 
Etsi aina aineistoa omalla varaustunnuksellasi, älä kirjan (tai muun aineiston) nimellä. Joku muu on voinut varata samannimisen teoksen. 

Aineisto on lajiteltu kärryyn varaustunnusten perusteella numerojärjestykseen. 

Kun lainaat varatun aineiston automaatilla, lainaa se kuten ennenkin asettamalla aineisto lukijalle rauhallisesti selkämys edellä, kansi ylöspäin. 
Mikäli automaatti ei lue aineistoa (eli teoksen nimi ei tule näytölle), lainaa kirja viivakoodilla. Näytä kirjan viivakoodia lukupäälle (punainen valo).
Älä lue kirjaa viivakoodilla muissa tapauksissa, sillä muuten aineistoon saattaa jäädä hälytys päälle.

HUOM! Varatun kirjan voi lainata automaatilla VAIN sillä kortilla, jolle varaus on tehty.

 

Elokuvapalvelu Viddla käytössä kaikissa Lumme-kirjastoissa

Elokuvapalvelu Viddla otettiin käyttöön kaikissa Lumme-kirjastoissa 1.2.2019 alkaen. Viddla on Kirjastopalvelun digitaalinen palvelu, jonka valikoimissa on 284 elokuvaa.
Lainaaminen tapahtuu samoilla tunnuksilla, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Asiakas voi lainata kaksi elokuvaa kuussa ja palvelu on asiakkaalle maksuton. Palvelu vaatii kirjautumisen elokuvan valinnan jälkeen. Elokuvan katselun voi keskeyttää ja jatkaa myös toisella laitteella 48 tunnin sisällä, kunhan laitteella käytetään samoja tunnuksia. Tunnusluvun voi asettaa kirjastossa.

Tutustu Viddlaan tästä

Lisäohjeistus Viddlaan liittyen: on havaittu, että palveluun kirjautuminen tuottaa ongelmia salasanoilla, joissa on kirjaimia. On suositeltavaa käyttää nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluvun voit vaihtaa verkkokirjastossa, mikäli sinulla on jo tunnusluku käytössä. Tunnusluvun voit vaihtaa myös kirjastokäynnilläsi.

 

Lumme-kirjastojen uusi verkkokirjasto on Lumme-Finna

Lumme-kirjastojen uusi, yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto otettiin käyttöön maanantaina 4.2. osoitteessa lumme.finna.fi. Uusi verkkokirjasto korvasi entisen lumme-kirjastot.fi-verkkopalvelun. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Lisäksi omien tietojen päivittäminen ja oman lainahistorian tarkastelu on mahdollista. Toukokuun alusta lähtien myös yli 0,65€ suuruiset myöhästymismaksut voi maksaa verkkokirjaston kautta.

Asiakkaiden lainat, tunnukset ja varaukset pysyvät ennallaan muutoksesta huolimatta. Uusi verkkokirjasto palvelee hyvin myös perheitä, sillä palvelussa on mahdollista liittää omiin asiakastietoihinsa myös perheenjäsenten tiedot. Näin yhdellä kirjautumisella voi seurata perheen lainojen eräpäiviä ja uusia niitä tarvittaessa. Kirjautuminen uuteen verkkokirjastoon onnistuu tutusti nykyisellä kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, jonka voi asettaa kirjastossa.

 

Lainaus- ja palautusautomaateilla voi myös uusia lainoja

Nyt voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Ohjeet:

Omia tietojasi pääset katsomaan painamalla ”Omat tiedot”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodilukijalle. Omissa tiedoissasi voit tarkastella varauksiesi tilannetta, lainassa olevien aineistojen eräpäiviä sekä nähdä, mikäli lainaamaasi aineistoa on myöhässä.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle.Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla verkkokirjastotunnukset sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

  1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
  2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
  3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
    *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” tai muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
  4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Lumikki-patsas esillä kirjastossa

Betonista, kankaasta ja muusta materiaalista tehty Landys Roimolan Lumikki -teos löytyy kunnan kirjastosta.

"Maailma ei ollutkaan ihan niin lempeä ja murheet voittava kuin luulin. Ajatus onnellisista lopuista kärsi kovia kolhuja ja huomasin ettei paha aina saakaan palkkaansa. Useimmiten ei saa. Vaikka heräsinkin lapsuuden satumaailmasta, ja todellisuus osoittautui hyvin erilaiseksi, rakkaat sadut ja satuhahmot kulkevat silti aina rinnallani. Tosin hieman haalistuneempina ja repaleisempina kuljettuaan niin pitkän matkan vierelläni. Ehkä elämä on lopulta kohdellut heitäkin karusti. 
Betoni on arkisen harmaa ja raskas materiaali, joka on imaissut elementtejä saduista sisäänsä. Silti kullan kimallusta ja väriloistoa on vielä jäljellä jos tarkasti katsoo." Landys Roimola

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? https://lumme.finna.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa Omat tiedot- välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Voit myös määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa osoitteessa https://lumme.finna.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Viestit kohdassa voit määritellä haluatko varauksen saapumisilmoituksen tekstiviestinä vai sähköpostina. Huomioi, että puhelinnumero kirjoitetaan yhteen ilman väliviivoja ja tyhjää väliä. 

Valinnalla ennakkoilmoitus 3-7 pv ennen eräpäivää, saat tiedon erääntyvistä lainoistasi sähköpostiisi. Valinnalla kooste saat samassa sähköpostiviestissä tiedot kaikista erääntyvistä lainoistasi. Muistathan tarkistaa, että käyttäjätiedoissasi on ajantasainen sähköpostiosoite. Ennakkoilmoitus muistuttaa sinua lainojen eräpäivistä ja pääset tarvittaessa uusimaan ne, jolloin vältyt myöhästymismaksuilta. 

Uudessa järjestelmässä voi lainata vain kirjastokortilla. Jos olet lainannut Kela- tai ajokortilla, se ei uudessa kirjastojärjestelmässä enää onnistu. Ja jos sinulla on Mäntyharjun kirjastokortin lisäksi esim. Mikkelin, Ristiinan tai Pertunmaan kirjastokortti, on valittava näistä yksi kortti, mikä jää käyttöön. Kirjastossamme ei voi käyttää myöskään MAMKin tai XAMKin kirjastokortteja.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.