Ajankohtaista

Heinäkuun näyttely

Heinäkuussa näyttelytilassa Ite – Huvin vuoksi / Markku "Nalle" Lamponen. Näyttelytilassa tulee noudattaa turvavälejä sekä hygieniaohjeita. Voit tiedustella sopivaa varausaikaa meiltä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot näet tästä  Tulevat näyttelyt näet tästä.

Kirjasto palauttaa omatoimiajan osittain käyttöön

Mäntyharjun kirjaston aukioloajat laajenevat heinäkuussa, kun omatoimiaika palautetaan käyttöön arkipäivien sekä lauantain osalta.

Omatoimiaikana asiakas kirjautuu kirjastoon käyttäen omaa kirjastokorttiaan sekä siihen liitettyä tunnuslukua eli samoilla tunnuksilla millä kirjaudutaan Lumme-finna -verkkokirjastoon.

Omatoimikirjaston käytön aloittaminen vaatii omatoimikirjaston käyttöehtojen hyväksymistä henkilökohtaisesti kirjastossa. Alle 15-vuotias tarvitsee omatoimikirjastoa käyttääkseen vanhemman allekirjoittaman lupalomakkeen.

Kirjasto muistuttaa, että kirjastotiloja ei saa käyttää sairaana tai oireisena omatoimiaikanakaan. Myös turvavälit muihin asiakkaisiin on edelleen syytä pitää. Kirjastoon saapuessa tulee käyttää käsidesiä tai pestä kädet.

Heinäkuussa henkilökunta on paikalla kirjastossa arkisin 10-17. Sunnuntaisin kirjasto on edelleen suljettu. Kirjaston tarkemmat aukioloajat näet Mäntyharjun kunnan verkkosivuilta mantyharju.fi/kirjasto

Lue kotimaisia e-aikakauslehtiä vaikka niemen nokassa

eMagz -e-aikakauslehtipalvelu on nyt etäkäyttöinen! Kirjaudu kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla osoitteessa eMagz. Palvelussa ovat luettavissa muun muassa Anna, Deko, Kotiliesi, Suomen kuvalehti ja Tekniikan maailma. Yhteensä etäkäytössä on 32 suomenkielistä aikakauslehteä. Palvelu on käytettävissä myös kirjastojen asiakaskoneilla ja kirjaston verkkoon liitetyillä omilla laitteilla, jolloin lehtivalikoima on laajempi.

Etätyöpiste tuli kirjastolle

Mäntyharjun kirjastolla on varattavissa etätyöskentelyyn sopiva, hiljainen ja suljettava tila heinäkuun alusta alkaen. Tilaa voi käyttää itsenäisen työskentelyn lisäksi myös useamman hengen kokouksiin. Tila on varustettu videoyhteydellä, mutta käyttäjällä on tarvittaessa oltava oma tietokone.
Etätyöpisteen voi varata käyttöönsä 1-4 tunnin ajalle joko soittamalla asiakaspalveluun tai paikan päällä kirjastossa. Etätyöpisteen käyttöön tarvitaan voimassa oleva kirjastokortti. Kortin saa kirjaston asiakaspalvelusta esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Etätyöpisteen käyttö on maksutonta kokeiluvaiheen ajan, vuoden loppuun saakka.
Kirjasto avaa heinäkuun alussa kilpailun, jossa etsitään sopivaa nimeä etätyöpisteelle. Ehdotuksia voi jättää kirjastolla olevaan vastauslaatikkoon, ja voittaneen nimen keksijä palkitaan kirjapalkinnolla.
Myös kirjaston omatoimiaika otetaan jälleen käyttöön heinäkuun alussa. Jos etätyöpisteen haluaa varata käyttöönsä omatoimiaikana, tarvitsee varaaja kirjastokorttiinsa liitetyn tunnusluvun.
Kirjastokortin ja tunnusluvun avulla kirjastoon pääsee omatoimiaikoina, eli päivittäin kello 7-21.

 

! Kirjastojärjestelmämme sähköpostipalvelimella on ilmennyt häiriöitä kesäkuun alkupuolella. Osa viesteistä koskien noudettavia varauksia, lainoja ja palautuksia ovat tämän vuoksi lähteneet myöhässä. Viestitys on saatu jälleen toimimaan, mutta häiriön vuoksi on mahdollista, että saat esimerkiksi viestin noudettavasta varauksesta, joka on jo noudettu tai eräpäivämuistutuksen lainoista, jotka on jo uusittu. Viestissä kuitenkin lukee, mistä kirjasta/aineistosta on kyse. Jos sinua mietityttää jokin saamasi viesti, voit soittaa meille 0447707229 tai laittaa sähköpostia  mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

 

Kirjaston palveluita laajemmin tarjolla 1.6. alkaen

Kirjasto avautuu hallitusti 1.6. Muistathan, ettei sairaana tai oireisena voi tulla kirjastoon. 
Kirjastojen tulee myös pitää asiakaspalvelussa vietetty aika lyhyenä. Henkilökunnan ja asiakkaiden kontaktia siis vähennetään. Lainaus- ja palautustoiminnot tulee ensisijaisesti hoitaa automaateilla.

Kirjastossa tulee noudattaa hygieniaohjeita sekä turvavälejä muihin asiakkaisiin sekä henkilökuntaan.

Kirjastossa on käsidesiä sekä käsienpesumahdollisuus.
Palautuksia voi Mäntyharjussa tehdä palautusluukkuun ja asiakkaat voivat edelleen käyttää E-aineistoja.

Kirjastossa ei käsitellä kesä-heinäkuun aikana käteistä. Myös Padel-mailojen vuokraus on siirtynyt liikuntatoimelle.
Padelmailoja ja padelpalloja voi vuokrata Mäntyharjun yleisurheilukentän vieressä sijaitsevalta liikuntatoimistolta arkisin klo 7.00-15.30 välisenä aikana. Mailoja on vuokrattavana yhteensä 12 kpl.
Polaria Padel – ja tenniskentän varaukset liikuntatoimen palvelunumerosta arkisin klo 7.00-16.00 välisenä aikana p. 044 770 7288

Olemme kesän aikana järjestelleet kirjaston tiloja. Lasten ja nuorten aineistot ovat nyt selkeämmin jaoteltuna omiin osioihinsa, ja esimerkiksi lasten tietokirjat saivat oman hyllynsä lasten kuvakirjojen lähettyville.

 

Turvallisen kirjastoasioinnin muistilista- näin kirjastossa toimitaan 1.6. alkaen:

Kirjastoon ei saa tulla sairaana tai oireisena.
Kirjastoasioita voi aina selvittää etänä sähköpostitse tai soittamalla kirjastoon. p. 0447707229.

Kirjastossa asioivan on pidettävä turvaväli
muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

Pidä huolta käsihygieniasta mennessä ja tullessa
Heti kirjaston sisääntuloaulassa on automaattinen käsidesilaite. Kirjastossa voi myös pestä käsiä. Lisäksi käsidesiä on saatavilla kaikkien yhteiskäyttöisten päätteiden luona.

Asiakaspalvelussa vietetty aika tulee pitää lyhyenä
Vähennämme näin henkilökunnan ja asiakkaiden välisen kontaktien määrää. Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan asiakaspalvelussa vietetty aika on pidettävä mahdollisimman lyhyenä.

Aineistojen lainaus ja palautus tapahtuu pääsääntöisesti automaatteja käyttäen
Automaateissa on vähennetty näytön koskettelun tarvetta. Lainaus alkaa, kun automaatin lukualustalle laitetaan kirjastokortti. Lainaus myös loppuu itsestään hetken käyttämättömyyden jälkeen, joten lopeta-painiketta ei tarvitse painaa. Näyttöä tarvitsee painaa lainatessa vain, jos haluaa kuitin.

Emme toistaiseksi käsittele käteistä
Muistathan siis ottaa mukaasi kirjastoon kirjastokorttisi lisäksi maksukorttisi, mikäli aiot esimerkiksi maksaa kopioita.

Asiakaskoneet on tarkoitettu nyt vain ripeään, tärkeään asiointiin
Asiakaskoneita on käytössä kolme kappaletta. Ne on tarkoitettu poikkeuksellisen tilanteen aikana vain nopeaan viranomaisasiointiin ja esimerkiksi tulostamiseen. Jokaisen yhteiskäyttöisen päätteen luona on myös käsidesiä. Lehtienlukupäätteille ja asiakaskoneisiin on varattu korkeintaan tunti per asiakas.

Kopiointikone on siirretty henkilökunnan alueelle. Toistaiseksi kaiken kopioinnin ja skannaamisen hoitaa vain henkilökunta. Mikäli sinulla on siis papereita, jotka haluat kopioitavan, tuothan ne henkilökunnalle palvelupisteeseen. Asiakaskoneilta voi myös tulostaa. Asiakaskoneella valitse tulostimeksi ”turvatulostus” ja ilmoita virkailijalle, että aiot tulostaa. Avaamme sitten laitteen lukituksen, ja voit tulla maksamaan tulosteen palvelupisteelle.

Mikäli et halua käyttää asiakaskonettamme tulostamiseen, sinun on myös mahdollista lähettää pieniä tulostustöitä kirjaston sähköpostiin, jotta voimme tulostaa paperit ennakkoon valmiiksi. Jos tulosteella on kiire, soitathan kirjastolle ja sovi asiasta ennen tiedoston lähettämistä. Tulostaminen ja kopiointi maksaa 0,3€/sivu. Kaksipuolinen tuloste maksaa 0,6€.

Riskiryhmään kuuluvien tulee käyttää omaa harkintaa kirjastoasioinnin suhteen.
Voit aina tehdä ennakkovarauksen haluamastasi aineistosta ja käydä vain lainaamassa varauksesi. Näin voit pitää kirjastoasiointisi lyhyenä. Varauksia ei kuitenkaan saa noutaa kipeänä.

 

Miten varaan kirjastoaineistoa?

Varauksia voit tehdä verkossa osoitteessa lumme.finna.fi tai soittamalla kirjastoon p.0447707229.
Muista soittaessasi ilmoittaa kirjastokorttisi numero, jotta voimme tehdä sinulle varauksen. Muistathan myös, että varatun aineiston voi lainata vain sillä kortilla, jolle varaus on tehty.
Verkkokirjastossa varataksesi sinun tarvitsee vain kirjautua sisään, hakea hakutoiminnolla haluamasi kirja ja painaa ”varaa teos”, sekä ”lähetä varauspyyntö”. Varaaminen ei maksa mitään.

Kuvallinen pikaohje varaamisesta verkkokirjastossa: Ohje varausten tekoon

 

Miten noudan varauksen?

Kun varattu aineisto on noudettavissa kirjastossa, saat siitä viestin. Viestissä ilmoitetaan varaustunnuksesi, jota tarvitset varauksen noutamiseen. Ota siis mukaan viesti sekä kirjastokorttisi.
Kaikki varattu aineisto on omassa varauskärryssään, ja kaikissa varatuissa aineistoissa on esillä varaustunniste. Voit etsiä oman varauksesi käyttämällä omaa varaustunnustasi. Seuraavaksi vain lainaat varauksesi automaatilla.

 

Muuta varaamisesta:

Mikäli et nouda varattua aineistoa ennen viimeistä noutopäivää, tulee siitä noutamattoman varauksen maksu (1e).
Varauksia ei kuitenkaan pidä lähteä noutamaan kipeänä. Jos et pääse sairauden vuoksi hakemaan varausta, otathan yhteyttä kirjastoon puhelimitse tai sähköpostilla. Kirjaston sähköposti on mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

 

Epidemian vaikutukset kirjaston muuhun toimintaan:

Aluehallintovirastolta saadun ohjeistuksen mukaan kirjastojen on pyrittävä pitämään asiointiaika asiakaspalvelussa mahdollisimman lyhyenä.  Kirjasto ei tällä hetkellä voi olla samanlainen kohtaamispaikka kuin ennen. Kirjastossa tulee noudattaa turvavälejä, eikä kirjasto järjestä toistaiseksi tapahtumia.

Pelikonsolia ei pidetä kesän aikana asiakastiloissa, sillä pyrimme vähentämään riskejä lähikontakteihin sekä yhteiskäyttöisten välineiden käyttöä. Tämän vuoksi myös kirjaston asiakastabletit poistetaan toistaiseksi käytöstä.
 

Ryhmien vierailut (Koulut, päiväkodit, kerhot ym.)

Ryhmien vierailuja ei suositella kesän aikana.

 

 

Huomioithan nämä, kun noudat varauksia:

 • Noutaessa tulee noudattaa turvavälejä. Lainausautomaatin luona on käsidesiä.
 • Noudathan varauksia vain terveenä. Jos olet estynyt noutamaan varauksen, ota yhteyttä kirjastoon puhelimitse.
 • Varauksia aineistoista voi tehdä verkkokirjastossa lumme.finna.fi, puhelimitse tai sähköpostitse. Varausta tehdessäsi ilmoita kirjastokorttisi numero ja nimesi.
 • Kun varaus on noudettavissa, saat siitä ilmoituksen tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeitse riippuen ilmoitusasetuksistasi. Voit muuttaa tätä asetusta verkkokirjastossa tai soittamalla meille. Viestissä ilmoitetaan varaustunnuksesi sekä viimeinen noutopäivä.
 • Tarvitset varaustunnustasi, kun tulet lainaamaan varaustasi. Varaukset on laitettu varatun aineiston kärryyn numerojärjestykseen varaustunnuksen mukaan.
 • Varatun aineiston voi lainata vain sillä kirjastokortilla, jolle varaus on tehty.

 

Kirjoita, mitä Mäntyharju merkitsee sinulle! Kirjoituskilpailu nyt käynnissä

Mäntyharjun 425 juhlavuotta juhlistetaan Mäntyharju-aiheisella kirjoituskilpailulla. Kilpailuun voivat osallistua kaikenikäiset kirjoittajat. Lapsille ja nuorille on kilpailussa oma sarjansa, joka on rajattu alle 20-vuotiaille. Kilpailuun voi runon lisäksi osallistua tarinalla, jonka maksimimitta on yhden A4-liuskan verran.

Kilpailutöitä voi lähettää Mäntyharjun kirjaston sähköpostiin osoitteeseen mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi otsikolla "Mäntyharju – runoina ja tarinoina". Viestiin myös maininta osallistuuko aikuisten vai lasten ja nuorten sarjaan sekä yhteystiedot tai nimimerkki, mikäli haluaa esiintyä kilpailussa nimimerkillä.

Kilpailuajan päätyttyä kirjaston henkilökunnasta, markkinointipäälliköstä ja Pitäjänuutisten edustajasta koostuva raati valitsee jokaisesta kilpailusarjasta viisi työtä julkaistavaksi Pitäjänuutisiin, joista yleisö saa äänestää suosikkiaan.Kilpailun voittajat julkistetaan ja palkitaan syksyllä erillisessä tilaisuudessa. Kilpailuun osallistumalla kirjoittaja antaa luvan Mäntyharjun kunnalle käyttää kilpailuun osallistuneita runoja ja tarinoita markkinoinnissa.

 

Miten käytän e-aineistoja?

Lumme-kirjastojen e-aineistojen käyttöohjeen saat esiin klikkaamalla tätä linkkiä: E-aineistojen ohje. Ohjeessa on mainittu myös E-lehdet, mutta ne eivät valitettavasti ole luettavissa etänä.

 

Mikä on omatoimikirjasto?

Omatoimikirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, joka mahdollistaa asiakkailleen kirjastopalvelujen käyttämisen myös kirjaston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella, erillisellä omatoimiajalla. Omatoimiajalla kirjastoon pääsee sisään käyttämällä kirjastokorttia ja siihen liitettyä nelinumeroista tunnuslukua. Tunnusluku on sama, jota käytät verkkokirjastoon kirjautuessasi. Omatoimiajan avulla kirjastoa voi käyttää entistä joustavammin. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta omalla kirjastokortillaan sisään kirjautumalla voi kirjastoon tulla lukemaan lehtiä, käyttämään tietokoneita sekä lainaamaan ja palauttamaan aineistoja. Mikäli haluat ryhtyä omatoimikirjaston käyttäjäksi, tule käymään asiakaspalvelussamme! (!Huom. Omatoimiaika on käytössä jälleen 1.7.2020 alkaen ja omatoimiaika on ma-la klo 7-21).

 

Nyt voit maksaa myöhästymismaksusi verkossa

Myöhästymismaksuja voi nyt maksaa myös Lumme Finna -verkkokirjastossa. Myöhästymismaksuja pääset maksamaan, kun olet kirjautuneena sisään. Maksuihin pääset Maksut-sivupalkin kautta. Verkkomaksun minimiraja on 0,65€. Verkossa ei voi maksaa laskutettuja aineistoja, vaan ne täytyy aina hoitaa erikseen.

 

Lainaa Lumme-kirjastokortillasi elokuvia Viddlasta

Elokuvapalvelu Viddla on Kirjastopalvelun digitaalinen palvelu, jonka valikoimissa on 284 elokuvaa. Lainaaminen tapahtuu samoilla tunnuksilla, joilla kirjaudutaan verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Asiakas voi lainata kaksi elokuvaa kuussa ja palvelu on asiakkaalle maksuton. Palvelu vaatii kirjautumisen elokuvan valinnan jälkeen. Elokuvan katselun voi keskeyttää ja jatkaa myös toisella laitteella 48 tunnin sisällä, kunhan laitteella käytetään samoja tunnuksia. Tunnusluvun voi asettaa kirjastossa.

Tutustu Viddlaan tästä

 

Lumme-kirjastojen verkkokirjasto on Lumme-Finna

Lumme-kirjastojen yhteinen Lumme-Finna-verkkokirjasto otettiin käyttöön maanantaina 4.2.2019 osoitteessa lumme.finna.fi. Uusi verkkokirjasto korvasi entisen lumme-kirjastot.fi-verkkopalvelun. Totuttuun tapaan verkkokirjastossa asiakas voi muun muassa uusia lainansa, tehdä varauksia sekä tehdä aineistohakuja. Lisäksi omien tietojen päivittäminen ja oman lainahistorian tarkastelu on mahdollista. Toukokuun alusta lähtien myös yli 0,65€ suuruiset myöhästymismaksut voi maksaa verkkokirjaston kautta.

Asiakkaiden lainat, tunnukset ja varaukset pysyvät ennallaan muutoksesta huolimatta. Uusi verkkokirjasto palvelee hyvin myös perheitä, sillä palvelussa on mahdollista liittää omiin asiakastietoihinsa myös perheenjäsenten tiedot. Näin yhdellä kirjautumisella voi seurata perheen lainojen eräpäiviä ja uusia niitä tarvittaessa. Kirjautuminen uuteen verkkokirjastoon onnistuu tutusti nykyisellä kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, jonka voi asettaa kirjastossa.

 

Lainaus- ja palautusautomaateilla voi myös uusia lainoja

Nyt voit tarkastella omia tietojasi sekä uusia lainojasi molemmilla automaateillamme. Toimintojen kuvakkeet löytyvät automaattien aloitusnäytöstä. Palautus ja lainaus tapahtuu samalla tavalla kuin ennenkin.

Ohjeet:

Omia tietojasi pääset katsomaan painamalla ”Omat tiedot”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodilukijalle. Omissa tiedoissasi voit tarkastella varauksiesi tilannetta, lainassa olevien aineistojen eräpäiviä sekä nähdä, mikäli lainaamaasi aineistoa on myöhässä.

Lainoja pääset uusimaan painamalla aloitusnäytöllä näkyvää ”Uusi lainoja”-painiketta ja näyttämällä kirjastokorttiasi viivakoodinlukijalle.Valitse haluamasi kohde painamalla pallokuvaketta sen aineiston kohdalla, jonka haluat uusia ja uusi laina. Mikäli uusiminen ei onnistu, voi olla, että aineistoon on varaus tai sen uusimisraja on ylittynyt.

Mikäli toiminnoissa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua automaatin käytössä, opastamme mielellämme.

 

Aineiston lainaus älypuhelimella

Voit lainata aineistoamme myös älypuhelimellasi, mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia mukanasi. Puhelinlainausta käyttääksesi sinulla tulee olla tiedossasi kirjastokorttisi numero ja kirjastokorttiisi liitetty PIN-koodi sekä QR-koodin lukijasovellus puhelimessasi. Saat liitettyä nelinumeroisen PIN-koodin kirjastokorttiisi palvelutiskillämme.

Näin lainaat älypuhelimellasi:

 1. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta QR-koodin lukijasovellus (esimerkiksi QR Code Reader).
 2. Avaa sovellus. Osoita lukijalla kohti automaatin alaoikealla näkyvää QR-koodia.
 3. Puhelimeesi avautuu näkymä, johon syötetään kirjautumistunnukset. Syötä verkkokirjastotunnuksesi tähän. (Eli kirjastokorttisi numero sekä asettamasi salasana.)
  *Jotkut puhelimet eivät ohjaudu kirjautumissivulle suoraan, vaan sovelluksessa täytyy painaa ”Open link” tai ”Browse website” tai muuta linkin avaavaa painiketta, ennen kuin kirjautumissivu avautuu.
 4. Kun kirjautuminen on onnistunut, automaatin näytöllä lukee ”Laita nide lukualueelle”. Voit aloittaa lainaamisen.

Jos tarvitset apua palvelun käyttöönotossa, autamme mielellämme. Jotta QR-koodin lukijasovellus voi toimia, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää puhelimen kameraa. Sovellus lukee koodin kameran avulla.

 

Lainaa kirjastolta Hassun Pekon Nukketeatterimatkalaukku

Lainattavaksi tarkoitettu laukku sisältää paikallisen kuuluisuuden Hassun Pekon (1852–1922) tarinan kertomiseen tarvittavat nuket, tarinan, kuvaukset hahmoista sekä kaksi CD:tä luomaan tunnelmaa. Matkalaukku sopii erinomaisesti päiväkotien ja pienryhmien käyttöön, mutta sitä voivat lainata kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet.

 

Eräpäivien muistutus sähköpostitse 

Onhan käytössäsi eräpäivien sähköpostimuistutus? https://lumme.finna.fi – omiin tietoihin kirjautumalla voit tallentaa Omat tiedot- välilehdellä oman sähköpostiosoitteesi. Voit myös määritellä, montako vuorokautta aiemmin eräpäivämuistutus tulee.

 

Tarkistathan, että kirjastokorttisi tiedot ovat ajan tasalla

Omat tiedot voi tarkistaa ja tarvittaessa päivittää ajan tasalle verkkokirjastossa osoitteessa https://lumme.finna.fi tai asioidessasi kirjastossa.

Lainaus tapahtuu vain kirjastokortilla. Meillä voit käyttää kaikkia Lumme-kirjastojen kirjastokortteja (esimerkiksi Mikkelin tai Pieksämäen kirjastokortteja). Kirjastossamme ei voi käyttää XAMKin kirjastokorttia.

 

Näyttelytilan vuokraus

Kirjaston yhteydessä oleva erillinen näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan. Tilan vuokra on 62 e / kk (sis. alv 24 %). Maksua ei peritä kunnan laitoksilta. Maksu tulee olla suoritettu ennen näyttelyn pystytystä. Tilan varaukset puh. 044 770 7231 tai mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

Näyttelytilan kuukausivuokra peritään myös perutulta kuukaudelta, jos peruminen tapahtuu alle 1 kuukautta ennen varauksen alkua.

Ohjeet näyttelytilan varaajalle.

 

Yhteystiedot näet tästä.