Kulttuuri

 

Kulttuuritoimi tukee kuntalaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä tarjoamalla erilaisia taide-elämyksiä ja  tukemalla paikkakunnan taiteen harrastajien toimintaa. Kulttuuritoimen tehtävänä on myös luoda edellytyksiä paikkakunnan kulttuurijärjestöjen toiminnalle sekä huolehtia perinteen säilyttämisestä ja museokokoelmien säilyttämisestä.

Mäntyharjun kunnan strategiassa on kulttuuri yksi keihään kärki.  Monipuoliset kulttuuripalvelut luovat elinvoimaisuutta ja ihmisten hyvinvointia. Kulttuuritoiminnan merkitys myös yhteisöllisyyden rakentajana ja identiteetin vahvistajana on tunnustettu. Tässä kehittämisessä kulttuuripalvelut haluavat olla mukana yhdessä kuntalaisten ja paikallisten yhteisöjen kanssa. 

 

Ajankohtaista

Laki kuntien kulttuuritoiminnasta astui voimaan 1.3.2019 ja se korvaa yli 25 vuotta vanhan lain (728/1992). Laissa kuntien kulttuuritoiminnalle asetetaan tavoitteet ja määritetään aiempaa selkeämmin keskeiset tehtäväkokonaisuudet. Laki antaa kunnille hyvät mahdollisuudet profiloitua, hyöyntää paikallisia toimijoita ja rakentaa kulttuuritoimintaa kuntalaisia kuullen ja osallistaen. Laki vahvistaa kulttuurin merkitystä ja asemaa kunnan peruspalveluna. Kunnan tulee itse arvioida toimintaansa ja osallistua myös kansalliseen peruspalvelujen arviointiin.

Millaisia kulttuuripalveluita sinä toivoisit lisää? Millaisia kehittämisehdotuksia sinulla on?  Oletko löytänyt itsellesi sopivia kulttuuripalveluita Mäntyharjusta?  Miten tiedottaminen toimii. Oletko mielestäsi saanut tarpeeksi tietoa kulttuuripalveluista?

Voit antaa palautetta kulttuuripalveluille tämän linkin kautta

 

Taideasema Mäntyharju 

Taideasema Mäntyharjuun on valittu kuusi eteläsavolaista taitelijaa. Taideasema sisältää monipuolisen kierroksen Asemanlammen rannalla, jossa nähdään installaatioita, veistoksia, maalauksia, sarjakuvaa ja ääntä. Kari Kärkkäinen Juvalta toteuttaa teoksen Asemanlampeen. Juho Sihvonen Savonlinnasta tekee suurikokoisen sarjakuvateoksen. Anna Siiriäinen Hirvensalmelta kuvaa akryylilevylle tehdyissä maalauksissaan kohtaamisia ja hetkiä. Juha Lahtinen Pieksämäeltä tuo Asemalle Metsänjumala-veistoksen. Mikkeliläisen kuvanveistäjä Hanna Vahvaselän installaatio on "Vähän sinnepäin". Mäntyharjun Sisu-tiimin hullut professorit tekevät ääni-installaatiokokeilujaan Asemanlammen rannalla. Sisu-tiimin taakse kätkeytyy mäntyharjulainen taiteilijaparikunta Susanna Pälviä ja Siard Haantjes.  Lue lisää

 

 

Kulttuuri- ja liikuntaseura-avustukset 2019

Mäntyharjun sivistyslautakunta julistaa haettavaksi liikuntaseura- ja kulttuuriavustukset perjantaihin 5.4.2019 klo 15.00 mennessä.

Kulttuuriavustuksissa painotetaan vuonna 2019 yhteisöllisyyttä edistävää, kulttuurin ja taiteen avulla Mäntyharjulaisten paikallisidentiteettiä vahvistavaa toimintaa. Avustussummasta ohjataan 6000 euroa kohdeavustuksiin, 4000 euroa toiminta-avustuksiin ja 1000 euroa jää jaettavaksi myöhemmin pienavustuksina. Kulttuuriavustuksena jaetaan siis yhteensä 11 000 euroa. 

Liikuntaseura-avustuksina jaetaan 32 000 euroa.

Hakemuslomake vaadittavine liitteineen on toimitettava sähköisesti tai Mäntyharjun kunnan Yhteispalvelupisteeseen (Asematie 3, Kunnantalon sisääntuloaula, p. 015 770 111) määräaikaan mennessä. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Avustuksen hakuohjeet ja hakulomakkeet ja avustuksen myöntämisperusteet ohessa erillisenä liitteenä. Hakulomakkeen voi noutaa myös kunnantoimistolta.


Avustuksia haetaan seuraavilla lomakkeilla:

Huom! Tutustu huolellisesti avustusten jakoperusteisiin.

Sähköinen lomake, kaikki avustukset (käytä ensisijaisesti sähköistä lomaketta)

Perusavustuslomake, kulttuuri (tulostettava)
Kohdeavustuslomake, kulttuuri (tulostettava)
Perusavustuslomake, liikunta (tulostettava)
Kohdeavustuslomake, liikunta (tulostettava)

 

Kulttuuriavustusten jakoperusteet
Liikunta-avustusten jakoperusteet

Lisätiedot:

Vapaa-aikasihteeri, p. 040 5859 451 pertti.petman@mantyharju.fi

Kulttuurisihteeri, p. 0400 797 944, kulttuuri@mantyharju.fi

 

Taideasema Mäntyharju

Mäntyharjun kunta ja Etelä-Savon taidetoimikunta toteuttaa yhteistyössä Mäntyharjuun taidetapahtuman Taideasema Mäntyharju

Avustushaku on avoinna eteläsavolaisille taiteilijoille 5.4. saakka. www.taideasemamantyharju.com/hakemukset

 

Kuntataiteilija Mäntyharjuun

Mäntyharjun kunnan kulttuuripalvelut on palkannut kuntataiteilijan tekemään yhteisöllistä taidetyötä. 

Kuntataitelijan puoliaikainen pesti kestää vuoden 2019 loppuun

Yhteystiedot:

Mari Liimainen, mari.liimatainen@mantyharju.fi

 

 

Puolin ja toisin Mäntyharjua

Tervetuloa tutustumaan Mäntyharjun paikallishistoriaan ja Mäntyharjun museon aineistoihin!

Verkkomuseo on tehty tietopaketiksi ja tueksi paikallisille peruskouluille. Museon aineistojen avulla paikallishistoria on aiempaa helpompi ottaa esimerkiksi osaksi kouluopetusta.

Lisää tietoa näyttelyistä Museo-välilehdellä. Blogin löydät Museon blogi -välilehdeltä.

 

Katajainen kansa – taidetta purkutalossa – 7124 kertaa kiitos 

Talo on nyt sulkeutunut 

Punatiilinen kerrostalo oli aivan samanlainen kuin kaikki muutkin kerrostalot suomalaisissa taajamissa. Vielä hetki sitten ihmiset kokoontuivat sen keittiöihin syömään, olohuoneisiin television äärelle, istuttivat keväisin kukkia parvekkeelle ja kävivät kerran viikossa lenkkisaunassa alakerrassa.

Sitten talo päätettiin purkaa, koska asuntoja Mäntyharjun keskustassa oli liikaa. Asukkaat muuttivat muualle ja kylmä talvi valtasi talon. Tuottaja Anu Yli-Pyky sai idean, annetaan talolle arvo vielä ennen sen purkamista ja samalla juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea tarjoamalla taidenäyttely kaikille kuntalaisille.

Alkoi kunnianhimoinen projekti. Koko kerrostalo täytettäisiin taiteella ennen purkutuomion täytäntöönpanoa. Taiteilijoita valitsemaan kutsuttiin kuraattori Veikko Halmetoja. Hän kutsui yli sadan hakemuksen joukosta 26 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää kommentoimaan teoksillaan kerrostalon tavallisia, kaikille tuttuja tiloja. Tästä syntyi vuoden tärkein installaationäyttely. Suurin osa taiteilijoista on toteuttanut teoksensa juuri tänne. Paikkasidonnaisia teoksia ei tulla näkemään muualla, ne on pakko tulla kokemaan Mäntyharjuun.

– Kun kuratoi näyttelyä maaseututaajamassa tyhjentyneeseen asuinkerrostaloon, ei voi välttää sitä, että näyttely kantaa mukanaan rakennemuutoksen teemoja, Halmetoja sanoo.

Näyttelyssä oli rankkoja teoksia, joiden aiheena on muun muassa syrjäytyminen ja siitä kumpuava väkivalta. Niiden vastapainona nähdään suomalaista kaipuuta luonnon keskelle. Suomalaisten halu nähdä maalaismaisema jopa kerrostaloasunnossa näkyy näyttelyssä luontona, joka tunkeutuu asuntoihin maalauksina ja installaatioina.

– Yksi näyttelyn taiteilijoista on purkutalossa aikoinaan asunut iskelmätähti Kake Randelin. Hänen tunnetuksi tekemänsä kappale "Kirje kotiin" on yksi suomalaisen rakennemuutokseen koskettavimmista kuvauksista, Halmetoja kertoo.

Kake Randelin on aktiivinen maalauksen harrastaja, ja häneltä nähdään näyttelyssä komeita seinämaalauksia. Taiteilijoiden lisäksi talon tuunaamiseen osallistui vapaaehtoisia nuoria.

Näyttely avautui yleisölle lauantaina 17.6.2017.

Katajainen kansa – taidetta purkutalossa (Keskustie 19, Mäntyharju)

Purkutalotaidenäyttely oli avoinna 17.6.-13.8.2017 päivittäin klo 12-18.

 

 

Kesätyö museolla 2017

Mäntyharjun museolla on tarjolla kaksi museotyöntekijän paikkaa luotettaville ja asiakaspalveluorientoituneille nuorille seuraavasti.

                                 Työntekijä no 1 työsuhde on 7.6.- 6.8.  21 tuntia/ vk

                                 Työntekijä no 2. työsuhde on 26.6.- 14.8. 21 tuntia /vk

Työaika on klo 10.50-17.10 ja viikonlopputyötä on noin joka toinen viikonloppu (KVTes mukaiset lisät viikonloppuna). Työpäiviä on joka toinen viikko 3 ja joka toinen viikko 4. (esim. ma-ke ja to-su tai sopimuksen  mukaan ja soviteltuna työparin kanssa)

Tehtävänä on  vastata itsenäisesti museon palvelutoiminnasta (lipunmyynti, pienet opastukset ja siistiminen).  Mieluusti palkkaamme  18-vuotta täyttäneen, mutta nuorempikin sopii,  jos on takataskussa kokemusta asiakaspalvelutyöstä.

Tehtäviin kuuluu myös museon teidottaminen mm.   somekanavat ja museon blogiin kirjoittaminen.   Myös museon kokoelmien hoitamiseen liittyviä töitä voi tulla vastaan.  Työhön saa opastuksen.  Toivomme,  että henkilö on kiinnostunut museotyöstä ja  asiakaspalvelu ja erilaisten ihmisten kohtaaminen sujuu pelotta.  Tutustu museoon: www.mantyharjunverkkomuseo.com

Lähetä pieni vapaamuotoinen työpaikkahakemus 7.4. mennessä .  Laita hakemukseen myös toive työsuhde no 1 tai no 2.  Hakemukset osoiteeseen kulttuuri@mantyharju.fi  30.3. mennessä.

Voit myös soittaa ja kysyä lisätietoa kulttuurisihteeriltä