Kulttuuri

Mäntyharjun kulttuuripalvelut

Kulttuuritoimi tukee kuntalaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä tarjoamalla erilaisia taide-elämyksiä ja tukemalla paikkakunnan taiteen harrastajien toimintaa. Kulttuuritoimen tehtävänä on myös luoda edellytyksiä paikkakunnan kulttuurijärjestöjen toiminnalle sekä huolehtia perinteen säilyttämisestä ja museokokoelmien säilyttämisestä.

Mäntyharjun kunnan strategiassa kulttuuri on yksi keihään kärki. Monipuoliset kulttuuripalvelut luovat elinvoimaisuutta ja ihmisten hyvinvointia. Kulttuuritoiminnan merkitys myös yhteisöllisyyden rakentajana ja identiteetin vahvistajana on tunnustettu. Tässä kehittämisessä kulttuuripalvelut haluavat olla mukana yhdessä kuntalaisten ja paikallisten yhteisöjen kanssa. 

Ajankohtaista

15.6.2020
Kesän kulttuurivinkit

Kesän 2020 ajan museon päärakennuksessa, Iso-Pappilassa on esillä toiveuusintana Muuttuva Mäntyharju -näyttely, joka nimensä mukaisesti esittelee muuttuvaa kotiseutuamme. Lue lisää museon sivulta.

MiniMenot tapahtumasarja viihdyttää ympäri Mäntyharjua. Mukana musiikkia, lausuntaa ja muuta. MiniMenot on osa Mäntyharju 425-juhlavuoden tapahtumia. Lue lisää juhlavuoden sivuilta.

1.6.2020
Kulttuuritoimisto muutti

Kulttuuritoimisto on muuttanut ja löytyy nyt Mäntyharjun kunnantalon 2. kerroksesta. Liikkuvan työn vuoksi kulttuuritoimistossa ei ole arkisin välttämättä päivystystä, joten suosittelemme ennen vierailua ottamaan yhteyttä vs. kulttuurisihteeriin sähköpostilla kulttuuri@mantyharju.fi tai puhelimitse 040 507 5621.

17.3.2020
Kulttuuripalvelut toimii etänä

Koronavirustilanteen vuoksi kulttuuritoimisto on kiinni toistaiseksi. Toiminta järjestetään tällä välin etäyhteyksien välityksellä. Jos sinulla on kulttuuripalveluihin liittyvää asiaa niin voit olla yhteydessä vs. kulttuurisihteeriin sähköpostilla kulttuuri@mantyharju.fi tai puhelimitse 040 507 5621

2.3.2020
Mäntyharjun kunnantalon virkkausteos kierrätettiin taidetyynyiksi

Kesällä 2019 Mäntyharjun kunnantalon seinässä esillä ollut virkkausteos on saanut uuden elämän. Itseironinen virkkausteos ”Peruskorjaus” on kierrätetty taidetyynyiksi, jotka etsivät nyt käyttäjiä.

Virkkausteos paikkaili kunnantalon korjausvelkaa. Yhteisöllisesti syntynyttä teosta virkkasivat kymmenet eri henkilöt. Teoksen purkamisen jälkeen virkkaukset on huollettu ja pesty ja ne ovat saaneet uuden muodon värikkäinä tyynyinä. Tyynyjen valmistamisesta on vastannut Mäntyharjun työpaja.

Taide ja värit lisäävät viihtyvyyden tunnetta sekä vaikuttavat ihmisten mielentilaan ja hyvinvointiin. Nyt taidetyynyt etsivät uutta kotia ensisijaisesti ikäihmisten luota. Onko tiedossasi taho, joka ilahtuisi tyynylahjoituksesta? Lähetä ehdotuksesi Mäntyharjun kulttuuripalveluille 12.3. mennessä, kulttuuri@mantyharju.fi. Tyynyjä on yhteensä 20 kappaletta.

Tulevat tapahtumat

Tällä hetkellä ei tulevia tapahtumia.

 

Mäntyharjun museo

Tervetuloa tutustumaan Mäntyharjun paikallishistoriaan ja Mäntyharjun museon aineistoihin!

Verkkomuseo on tehty tietopaketiksi ja tueksi paikallisille peruskouluille. Museon aineistojen avulla paikallishistoria on aiempaa helpompi ottaa esimerkiksi osaksi kouluopetusta.

Lisää tietoa näyttelyistä Museo-välilehdellä. Blogin löydät Museon blogi -välilehdeltä.

Laki kuntien kulttuuritoiminnasta astui voimaan 1.3.2019 ja se korvaa yli 25 vuotta vanhan lain (728/1992). Laissa kuntien kulttuuritoiminnalle asetetaan tavoitteet ja määritetään aiempaa selkeämmin keskeiset tehtäväkokonaisuudet. Laki antaa kunnille hyvät mahdollisuudet profiloitua, hyöyntää paikallisia toimijoita ja rakentaa kulttuuritoimintaa kuntalaisia kuullen ja osallistaen. Laki vahvistaa kulttuurin merkitystä ja asemaa kunnan peruspalveluna. Kunnan tulee itse arvioida toimintaansa ja osallistua myös kansalliseen peruspalvelujen arviointiin.