Museo

Mäntyharjun museo Iso-Pappilan alueella

Mäntyharjun museon uusi Mäntyharjua puolin ja toisin verkkomuseo on avattu 

 

Iso-Pappila

Avaamme näyttelykauden maanantaina 12.6.2017.

Olemme avoinna 12.6.-14.8.2017 pävittäin klo. 11-17. Juhannuksen ajan museo on kiinni. Kesän 2017 näyttelyteema on mäntyharjulainen teollisuusperintö.

 

Mäntyharjun teollisuushistoriaa esitellään Iso-Pappilassa kesinä 2016-2017

Museon tulevissa kesänäyttelyissä tutustutaan Mäntyharjun teollisuushistoriaan. Mäntyharju on kaupunkien jälkeen Etelä-Savon maakunnan teollistunein kunta. Teollisuus ja sen tuomat työpaikat ovat olleet merkittävä tekijä kuntalaisten elämässä jo vuosikymmenien ajan. Tehdastyötä on parhaimpina vuosina ollut tarjolla jopa niin paljon, että työntekijöitä on pitänyt kuljettaa linja-autokyydillä naapurikunnista, kun työvoimaa ei ole yksin Mäntyharjusta löytynyt riittävästi.

Paikkakunnan teollisesta menneisyydestä löytyy muun muassa omintakeista kekseliäisyyttä ja eri puolille maailmaa suuntautuvaa kansainvälistä kauppaa. Useita paikkakunnalla toimineita teollisuusyrityksiä on aikojen saatossa yhdistänyt myös esimerkiksi monelle työntekijälle hyvin mieleen jäänyt puulaakitason lentopalloharrastus.

Teollisuus on näkynyt ja näkyy yhä myös Mäntyharjun maisemassa. Monet erityisesti 1900-luvun puolenvälin aikaan paikkakunnalla toimineet teollisuusyritykset ovat rakennuttaneet työntekijöilleen asuntoja, joista useat ovat edelleen pystyssä. Myös itse tehdasrakennukset ovat muovanneet ympäristöä. Vaikka esimerkiksi Askeleen kenkätehdas sulki ovensa yli kaksikymmentä vuotta sitten, tehdas hallitsee edelleen keskustan maisemaa, ja tehtaalle on toisaalta myös löytynyt uudenlaisia käyttötarkoituksia.

Teollisuusnäyttely toteutetaan yhteistyössä ja yhteisöllisesti – kuntalaiset pääsevät vaikuttamaan näyttelyn sisältöön jakamalla omia muistojaan museolle. Mäntyharjun teollisuusperintö -näyttely kertookin paitsi teollisuuden ja teollisuusyritysten historiasta Mäntyharjussa, myös paikkakuntalaisten teollisuuteen liittyvistä muistoista ja mielikuvista.

 

Muut näyttelyt

Iso-Pappilan päärakennuksesta löytyy teollisuusperintöä käsittelevän erikoisnäyttelyn lisäksi museon perusnäyttelyihin kuuluva koulumuistoja-näyttely.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen, mäntyharjulainen maalaistalon tupa, minkä lisäksi talon toisessa päässä on esillä Matkakuvaaja Nestor Kurvisen neljä vuosikymmentä Mäntyharjussa -näyttely.

Kivinavetan yläkerrasta löytyy kokoelma hevosvetoista ajokalustoa sekä 100-vuotiasta suomenhevosta kunnioittava Vetävä työhevonen -näyttely. Navetan alakerrassa on esillä Nina Ternon veistoksia ja edellisten kesien erikoisnäyttelyitä lyhennetyssä muodossa. Lisäksi museoalueeseen kuuluu riihi.

 

museokortti kortti

Pääsyliput 

Museon pääsylippu 3 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy. Paikkakuntalaiset ja Mäntyharjun kesäasukkaat voivat pyytää lippua ostaessaan koko kesän voimassa olevan paikkakuntalaislipun. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

 

Yhteystiedot: 

Käyntiosoite: Iso-Pappilantie 3, Mäntyharjun kirkonkylä

Postiosoite: Mäntyharjun museo, PL 76, 52701 Mäntyharju

p. 015 770 111 (vaihde), museon aukioloaikoina 044 262 3307, museo@mantyharju.fi

Museon blogi löytyy osoitteesta http://mantyharjunmuseo.blogspot.fi/

Mäntyharjun museo löytyy myös TwitteristäFacebookistaInstagramista ja Vimeosta.

Lisätietoa eteläsavolaisista paikallismuseoista löytyy Etelä-Savon museoiden sivuilta.

 

Yhteystiedot näet tästä.