Museo

Mäntyharjun museo Iso-Pappilan alueella

Mäntyharjun museon uusi Mäntyharjua puolin ja toisin verkkomuseo on avattu 

 

Iso-Pappila

Mäntyharjun Iso-Pappila

Avoinna kesällä 2019:
10.6.–11.8. klo 11–17 päivittäin
(juhannus 21.–23.6. suljettu)

Pääsyliput 

Museon pääsylippu 5 €/3€, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy. Paikkakuntalaiset ja Mäntyharjun kesäasukkaat voivat pyytää lippua ostaessaan koko kesän voimassa olevan paikkakuntalaislipun. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

 

Kesä 2018 Näyttelyn teema on muuttuva Mäntyharju – Kuvamuistoja Mäntyharjusta 

 

Museo on saanut nimensä rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus heti kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin peräisin vuodelta 1854, mutta rakennusta on laajennettu vielä vuonna 1933. Pihapiiriin kuuluu myös 1800-luvulta peräisin oleva väentupa ja suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi alueella on riihi, paja, kellareita, aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä puutarha.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Väentupaan avattiin kesällä 2012 myös toinen uusi näyttely. Näyttely kertoo Mäntyharjun lähihistoriasta mäntyharjulaisen matkakuvaaja Nestor Kurvisen kuvien kautta. Matkakuvaaja on kulkenut pitäjällä kamera kädessä ja näyttely kertoo niistä arkisista tapahtumista ja juhlista, joiden keskelle matkavalokuvaaja oli sattunut kameransa kanssa paikalle. Näyttelyyn on ikuistettu Mäntyharjun ensimmäisiä ajoneuvoja, oman kodin rakentamista ja kalansaaliita.

Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa. Näyttelyä on uudistettu vuonna 2007. Uusittu näyttely, Vetävä Työhevonen, kunnioittaa 100-vuotiasta suomenhevosta. Navetan alakerrasta löytyy kertauskurssina edellisten kesien erikoisnäyttelyitä.

Museon lähellä toimii Taidekeskus Salmela. Salmelan näyttelykokonaisuuteen kuuluvia kuvanveistäjä Nina Ternon veistoksia on esillä kivinavetan alakerrassa.

Museoalueen vieressä on alueelle 1995 rakennettu Veteraanipuisto, jossa on miehistökorsu, taistelu- ja yhteyshauta ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Korsussa on myös sota-aikaisia valokuvia, esineistöä ja puhdetöitä. Yhteyshenkilö: 040 848 541/Ismo Partio

Alueella toimii myös Mäntyharjun kesäteatteri.

 

Muut näyttelyt

Väentupaan on sisustettu tyypillinen, mäntyharjulainen maalaistalon tupa, minkä lisäksi talon toisessa päässä on esillä Matkakuvaaja Nestor Kurvisen neljä vuosikymmentä Mäntyharjussa -näyttely.

Kivinavetan yläkerrasta löytyy kokoelma hevosvetoista ajokalustoa sekä 100-vuotiasta suomenhevosta kunnioittava Vetävä työhevonen -näyttely. Navetan alakerrassa on esillä Nina Ternon veistoksia ja edellisten kesien erikoisnäyttelyitä lyhennetyssä muodossa. Lisäksi museoalueeseen kuuluu riihi.

 

Yhteystiedot: 

Käyntiosoite: Iso-Pappilantie 3, Mäntyharjun kirkonkylä

Postiosoite: Mäntyharjun museo, PL 76, 52701 Mäntyharju

p. 015 770 111 (vaihde), museon aukioloaikoina 044 262 3307, museo@mantyharju.fi

Mäntyharjun museo löytyy myös TwitteristäFacebookistaInstagramista ja Vimeosta.

Museon blogiin

Lisätietoa eteläsavolaisista paikallismuseoista löytyy Etelä-Savon museoiden sivuilta.

 

Yhteystiedot näet tästä.