Etäopiskelun ensiapu huoltajille

[Päivitetty 8.5.2020] 

Siirtyminen takaisin lähiopetukseen peruskouluissa 14.5.2020 alkaen

Perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen. Lähiopetukseen palaamiseen liittyen on laadittu ohjeistus, joka tarkentuu vielä viikon 20 aikana. Ohjeistus on tehty noudattaen Suomen hallituksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ESSOTEn linjauksia.

Myös koulut ja ryhmien opettajat tiedottavat oppilaita ja huoltajia lähiopetuksen toimintamalleista.

Yleinen ohje

Noudatetaan yleistä ohjeistusta eli sairaana ei tulla kouluun. Kesken päivän sairastuva lapsi siirretään eri tilaan odottamaan huoltajaa, turvavälin päässä olevan aikuisen kanssa. Vältetään turhia kontakteja ja noudatetaan hygieniaohjeistusta.

Jos lapsi kuulu riskiryhmään tai perheessä on riski sairastua, terveydenhuoltohenkilöstö arvioi tilanteen voiko lapsi osallistua lähiopetukseen. ESSOTEn ohjeistus koulujen avaamiseen liittyen ja lista riskiryhmiin kuuluvista: https://www.essote.fi/essoten-ohjeistus-koulujen-avaamiseen-liittyen-ja-lista-riskiryhmiin-kuuluvista/

Koulukyydit

Koulukyytien osalta tarkempi ohjeistus saadaan viikon 20 alussa. Kuljetuksissakin tulee välttää turhia kosketuksia ja kontakteja.

Sisääntulo koulurakennukseen

Luokat käyttävät heille merkittyjä sisäänkäyntejä. Sisään tullaan jonossa turvaetäisyyksiä noudattaen. Käsien saippuapesu aina sisään tullessa.

Hygienia

  • Käsienpesu aina koulutilaan tullessa ja sieltä poistuttaessa.
  • Vältetään turhaa suu-, nenä- ja silmäalueen koskettelua.
  • Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan. Nenäliina laitetaan heti käytön jälkeen roskiin. Jos ei ole nenäliinaa niin yski tai aivasta hihaan, älä käsiin.
  • Jokaisella oppilaalla on kertakäyttöisiä nenäliinoja mukana
  • Käsidesi jokaisessa luokassa. Aikuinen valvovat lasten käsidesin käyttöä.
  • Omat juomapullot suotavia
  • tarvittaessa juomapisteet luokissa kertakäyttömukein.

Tilat

Luokassa riittävät turvavälit. Pääsääntöisesti luokka työskentelee omana ryhmänä omassa luokassaan, joissakin opetuksen vaatimissa tilanteissa opettaja saattaa vaihtua. Osa Kirkonkylän koulun ja Yhtenäiskoulun ryhmistä toimivat lukion tiloissa.

Yhteisten välineiden käyttö

Pääsääntöisesti jokainen oppilas työskentelee omilla välineillään. Kirjoja yms. materiaaleja ei lainata oppilaalta toiselle. Puhelinten käytössä pätee koulun järjestyssäännöt. Opetuksessa käytettävät tietokoneet ja tabletit desinfioidaan käyttövuorojen jälkeen sekä päivän päätteeksi. Yhteisiä välineitä käsitellään aina puhtain käsin.

Ruokailu

Ruokailu tapahtuu porrastetusti. Koulukeskuksessa ruokailu järjestetään kouluruokalan lisäksi osittain myös luokissa. Ruoka jaetaan lautasille. Noudatetaan hyvää hygieniaa sekä turvavälejä.

Välitunnit

Välitunneille siirrytään (ulos/sisälle) porrastetusti. Käytetään luokalle merkittyä sisäänkäyntiä. Välituntialueet on merkitty/ilmoitettu luokittain. Vältetään tarpeettomia kontakteja, mutta esim. pallolla voi pelata ilman fyysistä kontaktia.

Lukion opetus 14.5. alkaen

Lukiossa jatketaan etäopetusta. Viimeinen ruokapussijakelu lukion 1. ja 2. vuoden etäopetuksessa oleville opiskelijoille järjestetään ti 19.5. klo 15-18 koulukeskuksen ruokalassa. Ruokapussi sisältää yhden oppilaan/opiskelijan viikon lounaat (jokin valmisruoka, näkkäriä ja mahdollisesti hedelmä, sisältö tarkentuu lähipäivinä). Erityisruokavalioita emme valitettavasti pysty huomioimaan. Ilmoittautuminen ruokapussijakeluun tehdään vain kerran ja se on voimassa toistaiseksi. Ruokapussin voi tilata tällä lomakkeella

Jos haluat keskeyttää ruokapussin tilauksen, laita tekstiviesti KESKEYTYS, LAPSEN NIMI numeroon 0447707246


Aikaisemmat tiedotteet

[Päivitys 1.4.2020] Kouluterveydenhuollon tiedote: Mikäli oppilaalla tai huoltajalla on tarve saada yhteys terveydenhoitajaan, pyydämme soittamaan Neuvolapuhelimeen puh: 0157447744 arkisin klo 8-14 (esim. alle 12-vuotiaan sairaanlapsen hoidontarpeen todistus). Tarkkavaisuushäiriöihin, sekä muihin akuutteihin asioihin liittyvät sovitut kontrollit, ja tarvittavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset turvataan myös tässä poikkeustilanteessa. Näiden toteutumisesta olemme perheisiin yhteydessä. Oppilashuollon psykososiaaliset palvelut ovat oppilaiden käytössä ja kannustamme tarpeen mukaan ottamaan yhteyttä.


Vinkkejä etäopiskeluun

Koronaviruksen aiheuttamien sairastumisien hallitsemiseksi on tänä keväänä ryhdytty voimakkaisiin toimenpiteisiin. Yksi näistä on koulujen sulkeminen lähiopetukselta. Onni onnettomuudessa on, että tänä päivänä meillä on käytettävissämme useita digitaalisia työkaluja, jotka mahdollistavat monimuotoisen etäopetuksen. Tilanne vaatii kuitenkin oppilailta, huoltajilta ja myös opettajilta paljon uuden oppimista ja kärsivällisyyttä. Osalle työkalut ovat jo entuudestaan tuttuja, mutta suurin osa tutustuu etätyöskentelyyn ensimmäistä kertaa. Tähän artikkeliin on koottu tietoa etätyöskentelystä ja keskeisiä työkaluja, joita koulujen etäopetuksessa tällä hetkellä käytetään. Mukana myös linkkejä vinkkisivustoille ja käyttöoppaisiin.

Aluksi tärkeintä on muistaa, että uusien toimintaympäristöjen omaksuminen vie aikansa. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että tämä onnistuu lopulta oikein hyvin.

Ehdottomasti tärkein työkalu etäopiskelun tukemiseksi, on lapsen säännöllinen päivärytmi. Tämä on myös monille huoltajille se kaikkein hankalimmin toteutettava, varsinkin jos järjesteltävänä on myös oma työssäkäynti tai etätyöskentely. Tässäkin on hyvä kuitenkin muistaa, että täydellisyyteen ei ole tarvetta pyrkiä. Riittävän hyvä on poikkeusoloissa täydellisyyttä ja sinne päin on ihan hyvä sekin. Arkirytmi on hyvä säilyttää samanlaisena kuin koulupäivinä lähiopetuksessa. Koulupäivän aikana on tärkeää pitää myös taukoja ja hyödyntää niitä virkistäytymismahdollisuuksia, joita kotona on käytettävissä. Katso myös Lastensuojelun Keskusliiton vinkit etäopetusarkeen (klikkaa kuvaa).

Etäopetuksesta selviytymiseen kotona pureutuu myös tämä artikkeli Ylen sivuilla.

Huoltajien on hyvä muistaa, että etäopetus ei ole kotiopetusta. Opettajalla on edelleen vastuu opetuksesta, vaikka huoltajien apua toki tarvitaankin. Tarvittaessa voi olla yhteydessä myös kuraattoriin, koulupsykologiin tai nuorisotyöntekijöihin. 


No, sitten niihin etäyhteyksiin… Jonkinlainen älylaite (puhelin, tabletti, läppäri tai pöytäkone) löytynee joka taloudesta. Jos ei ole, kannattaa olla yhteydessä opettajaan ja kysellä mitä mahdollisuuksia koululla on antaa laitteita käyttöön.

Wilma. Opettajalähtöiseen tiedottamiseen ja viestintään huoltajille käytetään yleisesti Wilmaa. Sinne voi kirjautua, pyytää tunnuksia ja salasanoja ja ladata mobiilisovelluksen oheisesta linkistä. Lataa Wilma tästä.

Whatsapp. Useat opettajat ovat perustaneet Whatsapp -ryhmiä sekä luokkaryhmille, että huoltajille. Tämä soveltuu erityisesti pikaviestintään ja ajatusten vaihtoon ryhmässä. Lataa Whatsapp tästä. 

Kaikkein pienimpien lasten kohdalla Whatsapp ei ole välttämättä paras ratkaisu ja jokainen huoltaja arvioi tilanteen oman lapsensa osalta. Yhteydenpitotavoista kannattaa aina keskustella opettajan kanssa.

 

Office365

Kaikilla oppilailla 4. vuosiluokasta ylöspäin, on käytössä Microsoftin Office365 -paketti, johon kuuluu monia eri ohjelmia. Tunnetuimpia näistä ovat Word-tekstinkäsittely, Excel-taulukkolaskenta ja PowerPoint-esitykset. Office-ohjelmiin pääsee yhdellä kirjautumisella osoitteessa www.office.com. Käyttäjätunnuksena on oppilaan sähköpostiosoite (etunimi.sukunimi@edu.mantyharju.fi) ja oppilaan itse luoma salasana. Jos salasana on unhotunut, voi laittaa viestiä opettajalle.

Näiden ohjelmien käyttöön suosittelemme Chrome -selainta. Sen voi ladata tästä. 

Paljon opetuksessa käytetty Office -ohjelma on Microsoft Teams. Teamsiin pääsee myös officen kirjautumissivulta. Monet opettajat ovat jo luoneet luokka- tai oppiainekohtaisia "tiimejä", joihin oppilaat liitetään automaattisesti. Teamsissä voi olla koko luokan kanssa videoyhteydessä, tehdä erilaisia harjoituksia, kokeita jne. Teamsin kautta voi myös keskustella opettajan kanssa kahden kesken. Katso Microsoftin ohje vanhemmille ja huoltajille tästä. 

Mikäli mahdollista, Teamisista kannattaa ladata työpöytäsovellus ja/tai mobiilisovellus. Työpöytäsovelluksen saa ladattua helpoiten Teamsin verkkosovelluksen vasemmassa alareunassa olevasta latauspainikkeesta. Kännykälle ja tabletille sovellukset löytyvät oman puhelimen sovelluskaupasta (Androidille Play Kauppa ja IOS:lle App Store)

 

Muita ohjelmia ja sovelluksia

Zoom on helppokäyttöinen videneuvottelu -sovellus, joka mahdollistaa usean käyttäjän osallistumisen. Kun opettaja aloittaa Zoomin käytön, hän lähettää osallistujille tunnisteen (Meeting ID), jolla pääsee mukaan. Linkki liittymissivulle tulee yleensä mukana. Zoomiin pääsee myös tästä. 

Socrative -palvelussa opettaja voi tehdä ryhmälle erilaisia tehtäviä ja kyselyitä. Opettaja lähettää oppilaille "luokkahuoneen" numeron ja linkin kirjautumissivulle. Socrativeen pääsee myös tästä. 

Ville on oppimisjärjestelmä, jossa oppilaat voivat tehdä tehtäviä omaan tahtiinsa. Lisätietoja Villestä tästä. 

 

Sivua päivitetään sitä mukaa kun tietoa käytössä olevista ohjelmista kertyy. Vinkkejä etäopetukseen liittyvistä hyvistä toimintamalleista tai sovelluksista voi laittaa sähköpostilla hyvinvointikoordinaattorille (christian.juhola@mantyharju.fi).

 

Jaa