Katajainen kansa poiki nuorisotaideprojektin

Mäntyharjun kunnantalon ympäristö saa väriä pintaansa helatorstaina alkavassa nuorten katutaidetyöpajassa, jossa äitienpäivään mennessä maalataan ylätasanteen ja Koulutien välisen ajoluiskan betonikaiteet ja osa pylväistä. Työpajaa vetävät katutaiteilijat Essi Ruuskanen ja Jenni Väisänen, ja mukaan on tällä hetkellä ilmoittautunut 9 yläasteikäistä mäntyharjulaista nuorta. Mukaan pääsee vielä tulemalla paikan päälle työn alkaessa, eikä tarvitse osata maalata.

– Me opetamme. Ainoa vaatimuksemme on, että projektiin sitoudutaan ja että oma aloitettu osuus tehdään loppuun asti, Ruuskanen evästää.

Idea nuorten katutaidepajasta syntyi jo Katajaisen kansan aikana, jossa purettavaksi määrätty talo muutettiin taiteen esityspaikaksi osana Suomi 100 -juhlavuotta. Tuolloin Essi maalasi ison kukka-aiheisen ja Katajaisen kansan tunnukseksi muotoutuneen muraalin purkutalon seinään. Essin käsialaa on myös mäntyharjulaisen Arava-talon seinää koristava Mooncatcher-muraali.

Kun kävi ilmi, että Essi toteuttaa paljon vastaavia katutaiteen työpajoja nuorten kanssa, niin sovittiin kunnan kulttuurisihteeri Anu Yli-Pykyn kanssa, että kun tilaisuus tulee ja rahoitus järjestyy, toteutetaan Mäntyharjussa vastaavanlainen projekti. Projekti on osa Mäntyharjun lasten ja nuorten kuvataidevuotta, joka alkoi jo viime heinäkuussa Katajaisen kansan lasten kuvataidepajoista. Talvella pimeimpään aikaan toteutettiin Askeleen kenkätehtaan Guerrilla Lightning -sissivalaistus. Kunnan lisäksi projektia rahoittaa osuudella myös Taiteen edistämiskeskus TAIKE.

– Katutaidetyöpajan paikka valikoitui nuorten omien toiveiden ja ehdotusten perusteella; he halusivat kohentaa kunnantalon betoniympäristöä, Anu Yli-Pyky kertoo.

Nuoret saivat osallistua myös sen ideointiin, mitä ympäristöön maalataan. Toivottiin värikästä työtä sekä joko metsä- tai avaruusteemaa. Taustamaalin Ruuskanen ja Väisänen tekevät valmiiksi, josta nuoret jatkavat sapluuna- eli mallipohjatekniikalla. Mäntyharjun nuorisopalvelut on myös mukana työpajassa sekä maalaamassa että huolehtimassa nuorison välipaloista.  Nuoret saavat mm. pizzaa työpäivien aikana, ja maalia on tilattu 56 litraa. Torstaista alkaen saamme nähdä, minkälaista ympäristötaidetta näillä eväillä syntyy.

Lisätiedot: Kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky, Mäntyharjun kunta, puh. 0400 797944, anu.yli-pyky@mantyharju.fi