Kirjaston hallittu avaaminen 1.6. alkaen- mikä muuttuu?

Mäntyharjun kirjasto avaa ovensa ohjeiden mukaan hallitusti ja asteittain 1.6. alkaen. Turvallisen asioinnin mahdollistamiseksi kirjastossa on tehty aluehallintoviraston ohjeistukseen pohjautuva turvallisuussuunnitelma.

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Se voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli. (thl.fi)

Aluehallintovirastolta saadun ohjeistuksen mukaan kirjastojen on pyrittävä pitämään asiakaspalvelun osalta asiointiaika kirjastossa mahdollisimman lyhyenä. Tämän vuoksi toivomme asiakkaiden noudattavan tätä ohjeistusta ja välttämään turhaa oleskelua kirjastotiloissa sekä noudattamaan kirjastoasioinnin muistilistaa:

Turvallisen kirjastoasioinnin muistilista – näin kirjastossa toimitaan 1.6. alkaen:

Kirjastoon ei saa tulla sairaana tai oireisena.
Kirjastoasioita voimme aina selvitellä sähköpostitse tai puhelimitse, jos olet kipeä.

Kirjastossa asioivan on pidettävä 2m turvaväli
muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

Pidä huolta käsihygieniasta mennessä ja tullessa
Kirjastossa on esillä käsidesiä ja kirjastossa voi myös pestä käsiä. Lisäksi käsidesiä on saatavilla kaikkien yhteiskäyttöisten päätteiden luona.

Aineistojen lainaus ja palautus tapahtuu pääsääntöisesti automaatteja käyttäen
Automaateissa on vähennetty näytön koskettelun tarvetta. Lainaus alkaa, kun automaatin lukualustalle laitetaan kirjastokortti. Lainaus myös loppuu itsestään hetken käyttämättömyyden jälkeen, joten lopeta-painiketta ei tarvitse painaa. Näyttöä tarvitsee painaa lainatessa vain, jos haluaa kuitin.

Asiakaspalvelu pidetään lyhyenä – palvelemme pärskesuojan takaa
Aluehallintoviraston ohjeen mukaan asiakaspalvelussa vietetyn ajan tulisi olla mahdollisimman lyhyt kontaktien välttämiseksi.

Emme toistaiseksi käsittele käteistä
Muistathan siis ottaa mukaasi kirjastoon kirjastokorttisi lisäksi maksukorttisi, mikäli aiot esimerkiksi maksaa kopioita.

Asiakaskoneet on tarkoitettu nyt vain ripeään, tärkeään asiointiin
Asiakaskoneita on käytössä kolme kappaletta. Ne on tarkoitettu poikkeuksellisen tilanteen aikana vain nopeaan viranomaisasiointiin ja esimerkiksi tulostamiseen. Jokaisen yhteiskäyttöisen päätteen luona on myös käsidesiä. Lehtienlukupäätteille ja asiakaskoneisiin on varattu korkeintaan tunti per asiakas.

Kopiointikone on siirretty henkilökunnan alueelle. Toistaiseksi kaiken kopioinnin ja skannaamisen hoitaa vain henkilökunta. Mikäli sinulla on siis papereita, jotka haluat kopioitavan, tuothan ne henkilökunnalle palvelupisteeseen. Asiakaskoneilta voi myös tulostaa. Asiakaskoneella valitse tulostimeksi ”turvatulostus” ja ilmoita virkailijalle, että aiot tulostaa. Avaamme sitten laitteen lukituksen, ja voit tulla maksamaan tulosteen palvelupisteelle.

Mikäli et halua käyttää asiakaskonettamme tulostamiseen, sinun on myös mahdollista lähettää pieniä tulostustöitä kirjaston sähköpostiin, jotta voimme tulostaa paperit ennakkoon valmiiksi. Jos tulosteella on kiire, soitathan kirjastolle ja sovi asiasta ennen tiedoston lähettämistä. Tulostaminen ja kopiointi maksaa 0,3€/sivu. Kaksipuolinen tuloste maksaa 0,6€.

Riskiryhmään kuuluvien tulee käyttää omaa harkintaa kirjastoasioinnin suhteen.

Voit aina tehdä ennakkovarauksen haluamastasi aineistosta ja käydä vain lainaamassa varauksesi. Näin voit pitää kirjastoasiointisi lyhyenä. Varauksia ei kuitenkaan saa noutaa kipeänä.

 

Kirjaston aukioloajat kesäkuussa:

Ma-To: 10-19

Pe: 10-17

La, Su, juhlapyhät: Kirjasto on suljettu

Aukioloajat voivat pidentyä omatoimiajalla myöhemmin kesällä. Tarkastelemme tilannetta ja tiedotamme, mikäli aukioloajoissa tapahtuu muutoksia.

 

Miten varaan kirjastoaineistoa?

Varauksia voit tehdä verkossa osoitteessa lumme.finna.fi tai soittamalla kirjastoon p.0447707229.

Muista soittaessasi ilmoittaa kirjastokorttisi numero, jotta voimme tehdä sinulle varauksen. Muistathan myös, että varatun aineiston voi lainata vain sillä kortilla, jolle varaus on tehty.

Verkkokirjastossa varataksesi sinun tarvitsee vain kirjautua sisään (kirjastokorttisi numero + tunnusluku), hakea hakutoiminnolla haluamasi kirja ja painaa ”varaa teos”, sekä ”lähetä varauspyyntö”. Varaaminen ei maksa mitään.

Kuvallinen ohje varausten tekemiseen verkkokirjastossa: Ohje varausten tekoon

 

Miten noudan varauksen?

Kun varattu aineisto on noudettavissa kirjastossa, saat siitä viestin. Viestissä ilmoitetaan varaustunnuksesi, jota tarvitset varauksen noutamiseen. Ota siis mukaan viesti sekä kirjastokorttisi.

Kaikki varattu aineisto on omassa varauskärryssään, ja kaikissa varatuissa aineistoissa on esillä varaustunniste. Voit etsiä oman varauksesi käyttämällä omaa varaustunnustasi. Seuraavaksi vain lainaat varauksesi automaatilla.

 

Muuta varaamisesta:

Mikäli et nouda varattua aineistoa ennen viimeistä noutopäivää, tulee siitä noutamattoman varauksen maksu (1e).

Varauksia ei kuitenkaan pidä lähteä noutamaan kipeänä. Jos et pääse sairauden vuoksi hakemaan varausta, otathan yhteyttä kirjastoon puhelimitse tai sähköpostilla. Kirjaston sähköposti on mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi

 

Epidemian vaikutukset kirjaston muuhun toimintaan:

Aluehallintovirastolta saadun ohjeistuksen mukaan kirjastojen on pyrittävä pitämään asiointiaika asiakaspalvelussa mahdollisimman lyhyenä.  Kirjasto ei tällä hetkellä voi olla samanlainen kohtaamispaikka kuin ennen. Kirjastossa tulee noudattaa turvavälejä, eikä kirjasto järjestä toistaiseksi tapahtumia.

Pelikonsolia ei pidetä kesän aikana asiakastiloissa, sillä pyrimme vähentämään riskejä lähikontakteihin sekä yhteiskäyttöisten välineiden käyttöä. Tämän vuoksi myös kirjaston asiakastabletit poistetaan toistaiseksi käytöstä.

 

Ryhmien vierailut (Koulut, päiväkodit, kerhot ym.)

Ryhmien vierailuja ei suositella kesän aikana.

 

Kotipalvelu ei toistaiseksi toiminnassa

Selvitämme kotipalvelun mahdollisuutta ja tiedotamme asiasta lisää, kun olemme käyneet palvelun läpi terveysviranomaisen kanssa.

 

Omatoimiaika ei toistaiseksi toiminnassa

Aluehallintoviraston mukaan palveluntuottaja on vastuussa turvallisen asioinnin toteutumisesta. Toistaiseksi kirjastossa haluamme toteuttaa palvelua siten, että asiointiaikana henkilökunta on paikalla. Tarkastelemme tilannetta kesän edetessä.
 

Etätyöpistettä tarvitsevien
kannattaa olla kirjastoon ennakkoon yhteydessä, jotta voimme sopia asiasta tapauskohtaisesti.

 

Näyttelytilassa, kuten kaikkialla kirjastossa, tulee noudattaa turvavälejä.