Mäntyharjun historian kolmanteen osaan etsitään kuvia!

Mäntyharjun historian kolmas osa on edennyt vaiheeseen, jossa teokselle kootaan kuvitusta. Nyt voit tarjota myös kotialbumisi kuvia kirjan sivuille. Valitse yksi tai useampi kuva, täytä oheinen Valokuvien tieto- ja käyttölupalomake ja toimita aineisto teoksen tekijöille alla olevien ohjeiden mukaisesti. Lomake täytetään jokaiselle kuvalle erikseen. Aineisto tulee toimittaa perille 15.11.2019 mennessä. Etsimme kuvia kaikilta kirjan neljältä aihealueelta (ks. listaus alla). Tällä hetkellä kaipaamme erityisesti mökkeilyyn, maatalouteen ja kylien elämään (kylämaisema, palvelut, seura- ja yhdistystoiminta, kylätoimikunnat, kyläjuhlat jne.) liittyviä otoksia. Valokuvien tulee olla vuosilta 1980–2010, teoksen aikarajauksen mukaisesti.

 

Toivomme, että paperikuvat toimitetaan teoksen tekijöille ensisijaisesti alkuperäisinä kappaleina. Kuvat ja lomakkeet voi jättää kunnantalon yhteispalvelupisteeseen. Kirjaan valitut paperikuvat skannataan ja käsitellään ammattilaistyönä, ja ne palautetaan omistajilleen viimeistään keväällä 2020. Voit skannata paperikuvasi myös itse. Käytä tällöin tarkkuutta 600 Dpi. Lähetä numeroidut kuvatiedostot ja tarvittavat lupalomakkeet osoitteeseen janne.poikolainen@mantyharju.fi tai jätä aineisto muistitikulla kunnantalon yhteispalvelupisteeseen. Samat toimitusohjeet koskevat myös alkuperäisiä digikuvia. Mikäli toimitat kuvasi sähköpostilla, riittää, että liität mukaan valokuvan täytetystä lomakkeesta.

 

Huomaathan, että yksityisillä paikoilla ja yksityisissä tilaisuuksissa otettujen kuvien julkaisukäyttö edellyttää kuvissa esiintyvien henkilöiden luvan (ks. kuvien tieto- ja käyttölupalomake). Kuvaajien nimet ilmoitetaan kirjassa julkaistavien kuvien yhteydessä. Valokuvien tekijänoikeuksista voit lukea lisää esimerkiksi tietokirjailijoiden sivuilta.

 

Teoksen kirjoittaja, graafinen suunnittelija ja ohjausryhmä valitsevat kirjan kuvitukseen päätyvät valokuvat marras-joulukuussa 2019.

 

Lisätietoa: Tutkija Janne Poikolainen janne.poikolainen@mantyharju.fi

                 Tietosuojaseloste

 

 

Teoksen teemat ja esimerkkejä mahdollisista kuva-aiheista:

 

Yrittäjyys ja elinkeinoelämä

– Maa- ja metsätalous; maatilojen arki

– Mäntyharjulaiset teollisuusyritykset, niiden tilat ja tuotteet

– Mäntyharjun kaupat ja liikkeet

– Liikekeskustan katukuva (myös ns. alakylä)

 

Mökkeily ja matkailu

– Mäntyharjulainen mökkimaisema

– Mökkeilyn arki ja juhla; vuokramökit

– Mökkirakentaminen

– Paikalliset matkailukohteet (leirintäalueet, motelli- ja hotellikohteet, maatilamatkailu jne.)

– Kesäinen torielämä

 

Kulttuurielämä

– Kulttuuritapahtumat (konsertit, keikat, näyttelyt, teatteriesitykset jne.)

– Kulttuuriharrastukset (musiikki, teatteri, kuvataide jne.)

 

Kyläyhteisöjen murros

– Kylämaisema ja sen muutos

– Kyläpalvelut ja niiden katoaminen (kyläkoulut, -postit, -kaupat ja -pankit)

– Kylätoiminta (kylätoimikunnat ja kylien yhdistykset)